21 листопада Україна офіційно вважає днем початку Революції Гідності, хоча події, які призвели до цього, сталися значно раніше. Більшість учасників Майдану досі з болем згадують той час, хоча минуло вже 5 років.

На барикадах в числі перших були люди абсолютно різних професій. Приміром, як бухгалтер Оксана Новосельська. Вона ночувала в наметах, але "каміння не кидала", як любить жартувати.

Оксана Новосельська
Оксана Новосельська

"Була на Майдані вночі проти 19 лютого і вдень 20 лютого. У ніч проти 19 лютого я відгукнулась на заклик приїхати на Майдан, бо його могли розігнати. Я розуміла, що 10 тисяч людей набагато важче розігнати, ніж тисячу. Було моторошно. Горів Будинок профспілок, палав усе більше й більше. Було видно, що там залишаються люди і вони від вогню тікали на верхні поверхи й світили мобільними телефонами, показували, де вони, щоб їх могли врятувати. Я не знаю, кого з них врятували", - зазначала вона в коментарі ВВС.

Популярні новини зараз
Борги з комуналки призведуть до арешту: як зрозуміти критичну точку Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

За день до початку ключових подій, врізалося у пам'ять все: люди довкола, будівлі. Жінок намагалися витісняти заради їх безпеки, ситуація ставала все більш напруженою.

Дивіться: Революція Гідності: чи виправдались сподівання?

"Що дав мені цей Майдан: я відчувала, що від мене щось залежить. Коли я туди їхала, то відчувалася відповідальність моменту. Зараз іде війна, я сиджу в Києві, можу переживати і хвилюватися, але на війну не поїду, бо мені 55 років. А тоді був такий момент, коли все дійсно залежало від людей, які повинні були вийти на вулиці", - говорила Оксана.

Довелося бачити на власні очі все це і Олексію Балко, менеджеру з продажів. Він приходив на Майдан одразу після роботи, носив дрова, шини, мітингував.

Олексій Балко
Олексій Балко

"Найбільше шокувало те, що люди свідомо лізли під кулі. Я був на Інститутській через кілька годин після розстрілів. Бачив ці плями крові. Ну, хто з голими руками лізе на людей з автоматами? Вразила ця відвага, чи відчай. На передовій були найвідважніші. Я не можу сказати, що я глобально почав дивитися по-іншому на речі. Але для себе в побуті я вирішив, що не даватиму хабарів. Раніше я давав хабарі. Коли офіційний штраф 500 гривень і треба ще кудись їхати, щоб заплатити його, то простіше було дати 200 грн. Зараз принципово цього не роблю. Намагаюсь не порушувати", - зізнавався він.

Але не тільки українці підтримували Революцію Гідності, серед активістів були іноземці – як от Кен Стюарт, громадянин Британії, викладач англійської мови:

Кен Стюарт
Кен Стюарт

"Підтримував протести, приносив їжу, виступав зі своєю музичною групою зі сцени Майдану. 19-20 лютого був серед мітингарів, допомагав зміцнювати барикади. 20 лютого я бачив, як на Майдані снайпер застрелив хлопця. Не знаю, звідки був постріл. У цьому місці було доволі людно, і я не знаю, чому цілилися саме в нього. Було кілька пострілів, я розумів, що можуть вистрелити і в мене. Я тяжко відреагував на ці вбивства, я не звик до такого. Я в житті не бачив війни. І бачити, як убивають людей, як на вулицях лежать трупи, – прямо під дверима закладів, у яких я іноді буваю, на тротуарах, по яких я ходжу, – це було важко. Кілька наступних тижнів мені було складно звести це все докупи. І я досі багато про це думаю. Це жахливо. Але я розумію, що більшість із нас, людей, все-таки доволі хороші. І ми рухаємося далі".

Дивіться: Мирослав Гай поділився спогадами про Революцію Гідності

Нагадаємо, Кравчук розповів, як подолати армію Путіна на Донбасі.Як повідомляв "Знай.ua", доброволець показав зворотній бік війни. Також "Знай.ua" писав, українці згадують криваві злочини "Беркуту" під час Революції Гідності.