Під будівлею українського парламенту звикли до палаючих шин, а ось спалених машин тут ще не було. Зараз - є. Акція евробляхерів спалахнула майже у всіх областях країни. Українці не зупиняються, вони перекривають важливі дороги. Але, як вони обіцяють, це лише квіточки головне - попереду.

Завзятість учасників "ЕвроАвтоСили" нагадує Автомайдан 2013-2014 роки. Тільки ті боролися за ідею, ці - за свої кровні, - пише "kp.ua".

Чого хочуть власники автівок на єврономерах

Власників нерозмитнених автомобілів не влаштовують ті правила, які проштовхують депутати, а саме акцих. При нинішніх законах за вживану автівку потрібно сплатити близько двох тисяч доларів, тобто стільки ж або більше, ніж вона коштує.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Поліція контролює громадський порядок, - сказав "КП" в Україні" керівник прес-служби НПУ Ярослав Тракало. - Якщо будуть порушення, будемо вживати заходів.

І от, вже глава МВС дав розпорядження розігнати "євробляхерів", а якщо ті чинитимуть опір - то можна з ними жорсткіше.

Закон та президент

Демонстранти вимагають, щоб глава країни, якому подадуть документ на підпис, наклав вето.

На думку експерта з безпеки дорожнього руху Володимира Караваєва, ситуація поки що не має виходу. Хоча б тому, що не продумана до кінця.

"Мені здається, все спочатку було організовано так, щоб з'явилося не законне, а політичне рішення - як зривати пломби на газових вентилях. А сама проблема так і зависне, - говорить експерт. - Навіть якщо вікові умови скасують і вартість розмитнення знизиться, незрозуміло, як її проводити. Це рішення намагаються скинути на Кабмін, але механізму немає".

Розмитнювати автомобіль має його власник. У евробляхи він перебуває за кордоном. Якщо дозволяти проводити розмитнення в Україні по довіреності на право водіння машини, то Польща і Литва можуть обуритися: як це так, Україна приймає рішення за їх громадян, це ж порушення міжнародного права!

На думку експерта, наразі авто з іноземною реєстрацією можуть лише переьувати на тимчасовій реєстрації або в режимі транзиту. Але це всього лише проміжне рішення - до врегулювання питання з міжнародним правом.

Нагадаємо, лідер євробляхерів пояснив, за що воюють українці.

Як повідомляв портал Знай.ua, у поліції пояснили, чим для власників євроблях можуть закінчитися акції протетсту.

Також Знай.ua писав про те, що стало відомо про нові ціни на вживані автомобілі.

Дивіться: Бунт власників авто на єврономерах