Вранці 25 листопада прикордонний корабель РФ взяв на таран буксир українського військового флоту

В Азовському морі в неділю, 25 листопада, вранці російський прикордонний корабель протаранив буксир Військово-морських сил (ВМС) України, а в післяобідню пору в Міністерстві оборони України вже заявили про виявлені ударних вертольотах російської армії.

ВМС України
ВМС України

Хронологія

3:58 - малий броньований артилерійський катер ВМС України "Бердянськ" зв'язується з береговим постом Федеральної служби безпеки Росії і морськими портами Керч і Кавказ і повідомляє, що збирається пройти через Керченську протоку, прямуючи в Маріуполь. Як говорить Міноборони України, інформація була отримана, але відповіді не надійшло.

4:07 - зафіксовані переговори диспетчера порту Керч "БЕРЕГ-23" з кораблем російського Чорноморського флоту "Суздалец". Була передана інформація про виявлення українських військових кораблів. Але, як стверджує Міноборони, диспетчери портів Керч і Кавказ вели контакт лише з російським флотом, а виклики кораблів українських ВМС залишилися без відповіді.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

9:39 - Міноборони України повідомляє про агресію з боку російського флоту. Зокрема, під час переходу Керченською протокою агресивні дії вчинили прикордонні кораблі РФ типу "Соболь", "Дон", катери типу "Мангуст" і "Суздалец". Саме прикордонний корабель "Дон" взяв на таран український рейдовий буксир. В результаті інциденту в кораблі пошкодився головний двигун, обшивка і леєрна огорожа, рятувальний пліт був загублений.

13:12 - Міноборони України повідомляє, що були зафіксовані два ударних російських вертольота КА-52, які заходили на бойовий курс з захопленням на супровід бортовими системами керування зброєю катерів ВМС України.

Позиція Росії

ФСБ РФ заявляє, що українські кораблі перетнули російський кордон і увійшли в територіальні води РФ. До того ж, у ФСБ РФ зазначають, що у них не було заявки на прохід українських кораблів і вони не були в графіці входу.

"Сьогодні вранці, близько 07:00 за московським часом три кораблі Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, що визначають право прибережної держави на забезпечення безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації", - заявляють у ФСБ

Реакція України

МЗС України відмічає, що агресія кораблів Росії буде розцінюватись як порушення норм статуту ООН і Конвенції ООН по морському праву. В Міністерстві обіцяють, що будуть зроблені всі дипломатичні і міжнародньо-правові міри.

"Кораблі Російської Федерації в порушення свободи навігації неправомірно застосували силу по відношенню до кораблям ВМС ЗС України ... Будемо невідкладно інформувати партнерів про агресивних діях Росії в Азовському морі. Такі дії несуть в собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а отже, вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства ", - стверджується в заяві.

Нагадаємо, Бойова тривога: екс-командувач МВС закликав готувати авіацію в Азовському морі

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Бойовий флот НАТО увійшов у Чорне море і рухається до України: що відбувається

Також "Знай.ua" писав про те, що Плани Путіна на Приазов'я: військовий розкрив загрозливий сценарій, але вихід є