Воєнний стан в Україні в 2018-му році найреальніший після початку війни на Донбасі. Сталося це через військову агресію Росії тепер в Азовському морі. Тому РНБО готується обговорити введення воєнного стану в Україні.

Примітно, що раніше від Петра Порошенка не раз вимагали введення воєнного стану, але він завжди був проти. А зараз же ситуація зовсім інша і він вже дав свою згоду. Тому ми вирішили нагадати вам, що таке воєнний стан і як він відобразиться на кожному звичайному українцю, адже це впливає на величезну кількість прав і свобод звичайних громадян. Детальніше про це читайте далі в статті.

Що значить воєнний стан

Воєнний стан - це тема, яка не дає спокою багатьом людям при владі останні кілька років, а в цей же час рядові українці навіть не знають, що це таке. Зараз ми постараємося пояснити вам простими словами.

Головні параметри цього режиму передбачені законом «Про правовий режим воєнного стану", який був прийнятий ще в 2000-му році. Якщо пояснити закон простими словами, то виходить наступне:

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще
  • Воєнний стан - надзвичайна ситуація, яка викликана вторгненням, або ж його загрозою на територію України.
  • Крім цього, військові підрозділи отримують особливі права, в першу чергу, порушуючи чинне законодавство про приватну власність.
  • А права звичайних людей і бізнесу будуть обмежуватися і навіть порушуватися. Всі повинні будуть виходити на громадські роботи, або ж віддавати своє майно для потреб армії. До речі саме тут існує небезпека потрапити під свавілля недобросовісних військових.

Що таке воєнний стан в Україні для населення і процедурні питання

Якщо спробувати підсумувати всю суть воєнного стану, то це - наділення особливими правами і надзвичайними повноваженнями в першу чергу військове командування, а після і центральну і місцеву владу в регіонах. А як наслідок - це обмеження прав звичайного населення і громадян, які займаються своїм бізнесом.

Так само, варто розповісти, що таке «військове командування», відповідно до закону це:

  • Генеральний штаб Збройних сил України. І відразу ж потрібно підкреслити: оскільки справа стосується національної безпеки і оборони, то керувати Генеральним штабом будуть Верховний головнокомандувач в особі президента і секретар Ради національної безпеки і оборони;
  • Командування всіх видів ЗСУ (Сухопутними силами, Військово-морським флотом і так далі).
  • Об'єднане оперативне командування (Командувачі полками, дивізіями і угрупованнями, що об'єднують різні роди військ у вигляді артилерії, авіації і так далі.

Процедура введення воєнного стану

Повна процедура введення воєнного стану на увазі під собою лише 4 кроки:

  • Рада Нацбезпеки України пропонує президенту країни ввести воєнний стан по всій країні, або ж на певній території. Це вже сталося.
  • Далі Адміністрація президента за його згоди формує і складає нормативний акт, який повинен підписати глава країни. Це також вже трапилося.
  • Після цього акт потрапляє до Верховної Ради, де у політиків є максимум два дні, щоб прийняти по ньому рішення - так, чи ні. Зараз ми чекаємо саме це рішення. До речі, для цього за стандартом потрібно 226 голосів.
  • І вже після цього, якщо було прийнято позитивне рішення, ЗМІ України публікують і оголошують указ президента.

До речі, скасування воєнного стану за законами України вимагає саме такого ж процесу - все 4 кроку.

Чим загрожує воєнний стан в Україні для звичайних громадян: права і позбавлення

Як ми вже говорили, воєнний стан в першу чергу - це наділення особливими правами військових. Давайте ж ми вам пояснимо, що це за такі «особливі права».

  • У країні можуть ввести трудову повинність для всіх працездатних громадян країни. Умовно - копати окопи, або ж розбирати завали, або навіть просто прибирати вулиці від снігу.
  • Також військові можуть використовувати офіси, квартири, або будь-яке інше приміщення, або ж будь-яку техніку (включаючи автомобілі, меблі, оргтехніку) в своїх цілях, якщо командування вирішить, що це необхідно.
  • Вводити нормоване забезпечення продуктами і ліки. Так, це саме «продукти за талонами», часів війни.

Позбавлення ж, які можуть отримати громадяни України так само досить значні:

  • Військове командування може ввести комендантську годину на певній території, або навіть по всій країні.
  • Крім цього, може бути заборонено переміщення і знаходження «всього живого» на конкретних територіях.
  • Також, за бажанням військового командування, вони можуть забороняти діяльність політичних партій і всього, що з ними пов'язано, якщо вони будуть загрожувати суверенітету України. Саме це викликає велике побоювання, адже з'являється ризик, щоб багато партій будуть заборонені просто за чиїмось бажанням.
  • І також військові на чолі з Ставкою і РНБО отримують право контролювати підприємства ЗМІ, шоу-бізнесу, культури і т. д. Особливо слід звернути увагу на повноваження заборони передачі інформації через комп'ютерні мережі, тобто в першу чергу через інтернет . А якщо врахувати, що принцип роботи інтернет-сайту - це як раз передача інформації, то така норма може торкнутися будь-якого ресурсу.

Зараз же давайте розберемося, які повноваження конкретно отримують військові:

  • Тимчасово, згідно із законом воєнного стану, вони можуть вилучати будь-яку техніку, включаючи будь-які автомобілі, як у приватних осіб, так і у компаній і підприємств. Власник же повинен отримати розписку потрібного зразка, щоб потім у нього була можливість повернути свій автомобіль.
  • Вони можуть відбирати всю техніку зв'язку (радіоприймачі, телевізори, відеокамери, комп'ютери і ноутбуки і так далі) якщо вважатимуть, що їх використання шкодить і порушує воєнний стан в країні.
  • У ваш будинок в примусовому порядку можуть заселити солдатів. Це стосується і готелів, приватних будинків.
  • Примусово відбирати будь-яку власність (як у громадян, так і юридичних осіб), якщо військові порахують, що майно потрібно "для потреб оборони".

Петр Порошенко

Якщо говорити про політичний режим, то тут так само є кілька цікавих фактів:

• Під час воєнного стану не можна змінювати Конституцію України.

• Проводити референдуми і вибори, починаючи з президентських і закінчуючи голосуванням за склад місцевих рад. Саме це на думку багатьох людей і змусило нинішнього президента України схвалити введення воєнного стану.

• І не можна організовувати страйки.

У чому різниця між ООС і воєнним станом

Тут дійсно існує принципова різниця, як для військових і політиків, так і для звичайних громадян, зараз ми постараємося вам все пояснити.

Хто вводить:

ООС, або АТО вводиться в залежності від ступеня небезпеки, це може зробити:

Керівник Антитерористичного центру при СБУ.

керівником координаційної групи при обласному управлінні СБУ за письмовим дозволом голови АТЦ.

А ось з воєнним станом все трохи складніше, ми вже розписали вам 4 процедурних кроку:

Рада Нацбезпеки України - президент - Верховна рада - публікація в ЗМІ.

Терміни:

ООС не обмежується в термінах по закону.

У разі воєнного стану закон вимагає вказати точний термін. Зараз пропонують 60 днів.

Управління:

ООС - створюється спеціальний штаб на чолі з керівником Антитерористичного центру при СБУ.

Воєнний стан - Створюється Ставка верховного головнокомандувача, а її оперативне управління забезпечує секретар РНБО.