Із початку уведення воєнного стану в Україні минуло усього лише кілька днів, однак про розгул аферистів, які масово грабують людей під виглядом військовослужбовців, не чув хіба що ледачий.

Воєнний стан
Воєнний стан

Про це пишуть українські ЗМІ з посиланням на відповідні свідчення постраждалих.

Конфіскація майна "на потреби армії"
Паніку і страхи у зв'язку з введенням воєнного стану по повній програмі почали використовувати шахраї. Так стало відомо, що останні кілька днів патрульним Запорізької області раз у раз надходять дзвінки від жителів. Скаржаться на підозрілих осіб, які "роблять обхід" з нібито оповіщенням про введення комендантської години, на ділі ж - просто шукають привід, щоб потрапити в квартири.

В Україні в 10 областях вводять воєнний стан
В Україні в 10 областях вводять воєнний стан

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"У Мелітополі хлопець і дівчина під приводом воєнного стану просяться зайти в квартиру, щоб пояснити, як потрібно поводитися після 19 години, так як (за їхніми словами) на вулицю виходити не можна, - повідомляють в соцмережах. Не пускайте цих шахраїв, адже комендантської години в Мелітополі немає!", - пишуть українці у соцмережах.

Воєнний стан
Воєнний стан

А в Запоріжжі в квартиру до бабусі намагався пробратися невідомий чоловік: подзвонив в домофон, ввічливо представився військовим і сказав, що прийшов конфіскувати, а точніше, запозичити деяке майно для потреб армії. Пенсіонерка хотіла спочатку впустити незнайомця, але потім все ж засумнівалася і викликала поліцію.

поліція
поліція

Перевірка на дорогах
Разом з тим правоохоронці перевіряють документи і автомобілі, особливо на блокпостах, встановлених по шляху до Азовського моря. Контрольний пункт розташований на приморських напрямках - на трасі біля села Лиманське, а також на перехресті Якимівка - Алтагирі.

Ще один блокпост встановлено майже на кордоні з Донецькою областю.

"Авто зупиняють і оглядають вибірково, особлива увага приділяється машинам з номерами з інших областей. Крім водійського посвідчення вимагають паспорт, дані переписують в спеціальні бланки. Хоча, якщо чесно, блокпости слабенькі. П'ятий рік війна в країні, а у нас нормальних блокпостів як не було, так і немає", - пише один із очевидців перевірки.

Втім, на тлі цих "сумних" звісток є і свої позитиви. Наприклад, сіль, сірники і гречку вже ніхто не скуповує у тих небачених масштабах, як це було з початком введення воєнного стану.

супермаркет
супермаркет

Нагадаємо, на пленарному засіданні РНБО в ніч на 26 листопада, а згодом – у ВР, Порошенко запевнив українців, що обмеження Конституційних прав і свобод у зв`язку з введенням воєнного стану не буде.

Раніше Знай.uа писав про те, що кількість громадян РФ, які перетнули український кордон з моменту введення воєнного стану, скоротилася майже втричі.

Також Знай.uа повідомляв, що з 3 грудня в країні почалися масштабні збори резервістів і військовозобов'язаних.