Напередодні Об'єднавчого собору глава УПЦ Київського патріархату Філарет несподівано стурбував українців заявою, яка стосується процедури отримання автокефалії.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на заяву Філарета.

Глава УПЦ Київського патріархату несподівано заявив, що є питання, у яких він категорично не погоджується з Константинополем.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Патріарх підкреслив, що через ряд причин його архієреї можуть не прийняти вимог Вселенського Патріархату.

"Київський патріархат є найбільшою церквою і від нас залежить приймемо ми те, що нам будуть пропонувати, чи ні. Якщо це буде корисно нам, то ми приймемо, якщо буде не корисно нам – ні державі, ні українській церкві, ми просто не проголосуємо і відкинемо все", – заявив Філарет.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

Відомо, що наразі між УПЦ КП і Константинополем є дві найбільші розбіжності. Перша – Київський патріархат виступає за те, щоб Собор був виключно архієрейським, водночас у Стамбулі наполягають на участі у ньому вірян та звичайних священників.

Константинопольський патріарх Варфоломій
Константинопольський патріарх Варфоломій

Друга розбіжність полягає у тому, що Києві хочуть, аби голосування під час виборів очільника Єдиної помісної церкви має бути відкритим, а Константинополь виступає за таємні вибори.

Константинопольський патріархат
Константинопольський патріархат

Нагадаємо, представники УПЦ МП на чолі з митрополитом Онуфрієм вкотре заявили, що не братимуть участі в об'єднавчому соборі 15 грудня у Києві.

Про це повідомляють ЗМІ.

Наразі вже відомо, що своє рішення в УПЦ МП пояснили, тим що Вселенський патріарх не мав канонічного права скликати такий собор.

"Запланований об'єднавчий собор вважається незаконними зборами, оскільки в ньому візьмуть участь представники розкольницьких угруповань", - йдеться в повідомленні прес-служби церкви.

Раніше Знай.uа писав про те, що Президент Петро Порошенко заявив, що вселенському патріарху Варфоломію приходять погрози з Москви у зв'язку з створенням Української автокефальної церкви.

Також Знай.uа повідомляв, що Предстоятель РПЦ Патріарх Кирило не може змиритися з тим, що Українська церква відсторонюється від нібито "братньої" РПЦ і отримує автокефалію.