Протягом 6 години 7 спікерів розповідали за що і кому цього року вручатимуть Нобелівські премії, та чому відкриття лауреатів важливі для світу та України. Модераторами виступили спеціаліст з маркетингу й піару Надя Перевізник та журналіст Иван Яковина.

Цього року серед лауреатів одразу три жінки, в тому числі в галузі хімії і фізики.

Нобелівку з фізики жінка отримала вперше з 1963 року. Донна Стрікленд стала однією з трьох лауреатів, разом з Артуром Ешкеном і Жераром Муром. Вчених нагородили за "новаторські винаходи в галузі лазерної фізики" - фізики винайшли спосіб вивчення дуже швидких об'єктів на мікроскопічному рівні.

Гендерний баланс зберігся й у лауреатів з хімії - нагороду отримали Френсіс Арнольд, Грегорі Вінтер і Джордж Сміт. Половину суми, приблизно 1 мільйон доларів, отримала Арнольд за відкриття в області еволюції ферментів. Вінтер і Сміт розділили іншу половину за дослідження пептидів і антитіл.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Оксана Півень, кандидат біологічних наук, спеціаліст з генетики, та Борис Донськой, кандидат біологічних наук, фахівець з імунології, зазначили, що у людства з'явився шанс змінити майбутнє на краще завдяки цим відкриттям.

Нобелівку з фізіології та медицини цього року отримали американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзе за свої відкриття у галузі імунотерапії раку. Еллісон і Хондзе знайшли спосіб, як активувати імунні клітини-вбивці або Т-лімфоцити, що необхідні для боротьби з раком. Відкриття робить величезний внесок у перемогу над раком.

Василь Нагібін, кандидат медичних наук та один з провідних спеціалістів країни з досліджень патологічних процесів в організмі, зауважив, що завдяки відкриттю ми маємо інструмент, який будемо вдосконалювати і робити більш доступним для широких верств населення.

В галузі економіки два лауреати: Вільяма Нордхауса отримав нагороду за інтеграцію змін клімату в довготривалий макроекономічний аналіз, натомість Поль Ромер - за інтеграцію технологічних інновацій в довготерміновий макроекономічний аналіз. Обидва лауреати розробили довгострокові економічні моделі, за допомогою яких можна здійснювати прогноз макроекономічних показників залежно від різних чинників кліматичного та наукового середовища.

На думку Андрія Длігача, CEO Advanter Group, візіонера, футуролога, економіста, маркетингового стратега, викладача та реформатора, Україні особливо має бути цікава цьогорічна Нобелівська премія, адже відкриття її лауреатів спрямовані на пошук можливостей для економічного розвитку держави. Він зазначив, що єдиний спосіб для країни економічно зростати - це розвивати інновації, нові креативні індустрії, все те, що буде спрямовано на розвиток людського капіталу.

Лауреатами Нобелівської премії миру у 2018 році стали лікар із Конго Деніс Муквеге та іракська правозахисниця Надя Мурад. Нобелівський комітет присудив їм нагороду за зусилля спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї у війнах та збройних конфліктах.

Олександра Романцова, громадська активістка, правозахисниця, виконавча директорка «Центру Громадянських свобод», впевнена, що Нобелівська премія та лауреати цього року привернуть увагу всього світу до цієї проблеми.

Нобелівську премію з літератури цього року не вручають через секс-скандал, а одразу двох лауреатів обіцяють назвати у 2019 році.

Богдана Романцова, літературознавиця та критикиня пояснила, що важливість Нобелівської премії полягає у розширенні розуміння, що можна вважати літературою, та саме визначення літературного канону.