Історія свята

У світі священномученика звали Леонід Михайлович Чичагов. Його батько був військовим з дворянського роду. Серафим брав участь в Балканській війні 1876 року, а коли повернувся назад до Петербурга, познайомився в Іоанном Кронштадтським. У 1879 році Серафим одружився на Дохтуровій, через 12 років пішов у відставку і на наступний рік прийняв сан священика. Він служив в різних московських храмах. У 1895 році у нього померла дружина, Чичагов якраз в цей час працює над Літописом Серафимо-Дівеєвського монастиря. У через три роки став монахом і взяв собі ім'я Серафим.

Серафим був настоятелем Суздальського Спасо-Євфімієвського монастиря, був єпископом Сухусмким, архієпископом Орловським, Кишинівським і Тверським. У 1917 році владику Серафима вигнали оновленці з його кафедри. У 1921 році як митрополит Серафим відправляється в Архангельську область, де жив кілька років у Воскресенському Федорівському монастирі. Через сім років його повернули до церковних справ і призначили на Ленінградську кафедру. У 1933 році звільнений на спокій і останні роки жив під Москвою. У 1937 році Серафима заарештували, доставили на ношах в Таганську в'язницю, а 11 грудня розстріляли під Москвою на полігоні в Бутово. Владика писав ікони. Чудовий образ Спасителя його роботи перебуває в московському храмі Іллі пророка.

Традиції

На Русі, звісно до народження Серафима, були свої традиції, ніяк з ним не пов'язані. Це був день вшанування сойки. Насправді це пестлива назва пташки, а насправді в Стародавній Русі її називали «соя» від слова «сяяти».

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Сойка відома не тільки своїм яскравим оперенням, але і здатністю наслідувати іншим птахам і відтворювати стукіт сокири або навіть людський голос. На Русі говорили, що добрим знаком буде, якщо сьогодні сойка підлетить до вікна і буде кричати. Людина повинна піти за пташкою, вона може привести її до щастя.

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.