Інфляція в листопаді була близькою до прогнозу, який опублікований у жовтневому Інфляційному звіті НБУ.

Про це у вівторок, 11 грудня, повідомив Нацбанк.

У НБУ зазначили, що показники базової інфляції і темпів зростання адміністративно регульованих цін компенсувалися низькими темпами зростання цін на сирі продовольчі товари.

Повідомляється, що незважаючи на незначні відхилення в темпах зростання цін по різних групах товарів в листопаді, прогноз споживчої інфляції на кінець року (10,1% р/р) залишається актуальним.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Прискорення зростання цін на кондитерські, макаронні і борошняні вироби компенсовано більш повільною динамікою цін на інші продукти. Так, завдяки зниженню світових цін повільніше дорожчали молочні і м'ясні продукти.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари теж трохи сповільнилися (4,4% р/р). Так, за рахунок зміцнення обмінного курсу гривні протягом жовтня-листопада низькими темпами зростали ціни на побутову техніку та автомобілі, на одяг і взуття, - повідомили в НБУ.

Зростання цін на сирі продукти харчування в листопаді досягало до 2,4% р/р, але було нижчим, ніж прогнозувалося.

У той же час відзначається, що до 17,3% р/р збільшилися темпи зростання адміністративно регульованих цін. Зокрема, в листопаді зросли тарифи на природний газ для населення (на 22,9%) та послуги місцевого телефонного зв'язку. Високими темпами продовжували зростати ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби, проїзд в автодорожньому транспорті.

Зниження світових цін на нафту і посилення курсу гривні сприяли уповільненню зростання цін на паливо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через подорожчання вугілля на європейських біржах і вартості його транспортування в Україну найближчим часом може бути розглянуте питання про підвищення тарифів на електроенергію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в обґрунтуванні прийняття оптово-роздрібної ціни на 2019 рік, пропонується закласти в тариф ціну вугілля нижче, ніж реальні спотові ціни на світових ринках.
"Знай.uа" писав, що Фонд державного майна може скасувати конкурс з приватизації державної компанії "Центренерго".