Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України.

Про це повідомляють ЗМІ.

Наразі вже відомо, що Епіфаній отримав переконливу перемогу після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький та Волинський Михаїл.

Також відзначається, що ще під час собору представників Київського патріархату предстоятель церкви Філарет сподівався одноголосним рішенням присутніх затвердити кандидатуру Епіфанія проте при відкритому голосування 12 із 40 членів Собору КП підтримали митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Також ще одним явним кандидатом на місце предстоятеля був представник УПЦ МП митрополит Вінницький Сімеон. Через, що після першого туру голосування підтримка фактично порівну поділилась між митрополитами Михаїлом, Симеоном та Епіфанієм.

"І тут позиція групи Філарета стала ключовою. Як розповів один із присутніх на Соборі, волинського владику "вмовили" зняти свою кандидатуру. Підтримувати ж вихідця із Московського патріархату архієреї КП не мали ні найменшого наміру. Епіфаній переміг з відривом у майже 20 голосів", - йдеться у публікації.

Водночас відзначається, що глава УПЦ КП фактично в ультимативній формі наполягав, щоб митрополит Луцький та Волинський Михаїл особисто відмовився претендувати на посаду предстоятела нової церкви.

"В іншому випадку патріарх Філарет погрожував не ліквідовувати УПЦ КП і не брати участі в соборі", - пише агентство.

Адже ліквідація УПЦ КП та УАПЦ булу однієї з основних вимог патріарха Варфоломія. Відзначається, що до початку об'єднавчого собору УАПЦ вже прийняла рішення про ліквідацію. Помісний собор УПЦ КП у суботу перед об'єднавчим собором православних церков також прийняв рішення про ліквідацію.

Більше того відомо, що перед голосуванням у другому турі президент Порошенко та глава ВРУ Парубій особисто вмовляли Михаїла зняти свою кандидатуру.

"Перед другим туром голосування за предстоятеля об'єднаної церкви президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій вмовляли митрополита Михаїла зняти свою кандидатуру", - йдеться також у повідомленні.

Нагадаємо, Єпіфанія офіційно покликали за Томосом.

Як повідомляв "Знай.ua", 10 фактів про голову Єдиної української церкви митрополита Єпіфанія.

Також "Знай.ua" писав, що Московський патріархат показав своє дьявольське обличчя.

Єдину православну церкву в Україні очолив Епіфаній