Днями Національний банк України випустив сувенірну неплатіжну банкноту "Сто гривень" за зразком банкноти відповідного номіналу, яку було введено в обіг 17 жовтня 1918 року.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

"Сувенірна банкнота створена з нагоди відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 рр. і введення в обіг перших українських паперових грошей", - підкреслюють у повідомленні.

Окрім того Нацбанк нагадав, що навесні 1918 року український уряд ухвалив змінити назву вітчизняних грошей із "карбованців" на "гривні", щоб підкреслити спадковість традицій державотворення з часів Київської Русі.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Банкноту номіналом 100 грн розробив і виконав Георгій Нарбут. На ній зображено вінок із квітів, плодів, овочів та пшениці. З обох боків красується жінка в національному вбранні зі снопом пшениці та серпом у руці і чоловік у фартуху, що спирається на молот, обвитий лавром. Написи зворотного боку включено у великий картуш із рослинно-плодового орнаменту, а по сторонах - декоративні колони. Завершує композицію тризуб у лавровому вінку.

Купюра у 100 гривень була найціннішою станом на 1918 рік.

Сувенірна банкнота "Сто гривень" виготовлена на папері з водяним знаком (зображення тризуба) у розмірах 80×170 мм. Стилізовані зображення українських прапорів під ультрафіолетовим світлом набувають жовто-блакитного світіння. Тираж сувенірної банкноти складає усього 100 тисяч одиниць. Сувенірна банкнота не є платіжним засобом.

Нагадаємо, Національний банк України в понеділок, 17 грудня, запустить в обіг нову пам'ятну банкноту – 100 гривень. Про це повідомляється в телеграмі НБУ.

Раніше Знай.uа писав про те, що починаючи з лютого 2019 року, українці зможуть перераховувати валюту зі своїх карткових рахунків за кордон без обмежень. Що стосується грошових переказів, то без відкриття рахунку можна буде переслати суму до 150 тисяч гривень.

Також Знай.uа повідомляв, що стало відомо, яким буде курс іноземних валют за даними Національного банку України (НБУ) у вихідні дні, 15-16 грудня.