Новообраний предстоятель Об'єднаної української автокефальної церкви митрополит Епіфаній (Думенко) провів телефонну розмову з держсекретарем США Майклом Помпео. Суть розмови коротко переказав заступник голови Держдепу США Роберт Палладіно.

США заявили, що підтримують український суверенітет і свободу віросповідання в нашій країні.

Помпео закликав поважати "можливість всіх українців сповідувати (релігію, - ред.) за власним вибором".

Як повідомляв портал "Знай.uа", Папа Римський визнав нову незалежну українську церкву.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Ватикан фактично визнав нову Православну українську церкву. Повідомлення було опубліковано на інфо-сторінці Римсько-католицької церкви від імені їх керівників. Головою обрано митрополит Епіфаній.

Інформацію підтвердив у Facebook та керівник прес-центру колишньої УПЦ КП Євстратій Зоря.

"Фактично це знак того, що згідно з порядком екуменічного діалогу з Православними Церквами в силу канонічного визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм Української Церкви та її Митрополита — ця Церква набуває для Ватикану суб'єктність", - написав він.

Як повідомляє офіційний ресурс Ватикану, 39-річний Епіфаній Думенко був обраний головою нової Української Автокефальної Церкви на спеціальному Об'єднавчому Соборі в Києві.

Євстратій Зоря зазначає, що дане рішення Римсько-католицької церкви – це сигнал для всіх церков, які ще мають сумніви щодо помісної церкви в Україні.

Так, нова церква вже канонічно визнана Вселенським патріархатом і носить назву «Православна церква України», а предстоятель має офіційний титул митрополита Київського. Для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха Новообраний Епіфаній відправиться 6 січня в Стамбул.

Що відомо про новий митрополита? Єпіфаній Думенко випускник Київської духовної академії УПЦ КП. Складається в Національній спілці журналістів України, викладач Київської православної богословной академії УПЦ КП. Був секретарем предстоятеля УПЦ КП Філарета. З 2012 року возведений у сан архієпископа, а в наступному році вже став митрополитом Переяслав-Хмельницького та Білоцерківського.

Нагадаємо, що Епіфаній розставив всі крапки над "і" з приводу перенесення Різдва.

Як повідомляв "Знай.uа" Епіфаній зізнався, що зроблять з храмами УПЦ МП.