У неділю, 23 грудня, православний світ згадує набуття чесних мощей святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського, чудотворця. Канонізували єпископа Іоасафа Бєлгородського у 1911 році. Народне шанування святителя Іоасафа почалося відразу після його поховання.

День пам'яті Іоасафа 23 грудня: історія життя святого

В невеликому містечку Полтавської губернії у вересні 1705 року, в день Різдва Пресвятої Богородиці під час здійснення Божественної літургії, у сім'ї Андрія Димитровича і Марії Данилівни Горленко народився первісток. Батьки були дуже раді народженню сина, спадкоємця і продовжувача їх дворянського і православного роду.

Нареченого у Святім Хрещенні ім'ям Іоакима, батьків Пресвятої Богородиці, пам'ять якого щорічно святкується святою Православною церквою 9 вересня, немовля Іоаким (згодом святитель Іоасаф) завжди знаходився під особливим заступництвом Пречистої Владичиці.

Але не судилося збутися волі батьків Іоакима про те, щоб їхній первісток став і спадкоємцем їх багатих дворянських маєтків. Господь готував своєму обранцеві інший шлях, шлях чернечого життя, шлях пастирського служіння Його церкви. Ще в роки юнацтва Іоакима Господь сповістив Свою святу волю про його майбутнє в чудесному видінні, яке було явлено батьку Іоакима Андрію Дмитровичу.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Одного вечора він сидів на ґанку свого будинку і раптом, при заході сонця, побачив за горизонтом на повітрі Божу Матір з Ангелом і у ніг Їх сина свого Іоакима, який стоїть на колінах і приносить Божої Матері молитви.

Молитва святителя Іоасафа Білгородського

"Буди благословенний день і година, тоді Господь мій Ісус Христос заради мене народився, розп'яття претерпе і смертію потерпілий. О, Господи Ісусе Христе, Сине Божий, в годину смерті моєї прийми дух раба Твого, в мандрівці суща, молитвами Пречистія Твоєї Матері і всіх святих Твоїх, яко благословен єси на віки віків. Амінь"

"Іоасафі, святителю Божий, молитви непрестанія кадило і предстателю про людех теплий, і нас, співаючих тя, не відринь, але помічник буди нам прісний"