Навколо Києво-Печерської Лаври розгорівся новий скандал, пов'язаний із священослужителями УПЦ МП, які орендують там приміщення.

Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на джерело, наближене до колишнього заступника глави Адміністрації президента України Ростислава Павленка.

У повідомленні йдеться, що керівництво музею Києво-Печерської Лаври і Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника нібито отримало вказівку почати підготовку позовів про припинення оренди своїх приміщень громадами Української православної церкви Московського патріархату.

митрополит Павло
митрополит Павло

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Згідно з інформацією, також було дано вказівку "всі дії тримати в таємниці в зв'язку з делікатністю питання, щоб заздалегідь не отримати негативний суспільний резонанс".

Варто нагадати, що 15 грудня в Києві відбувся історичний за своїм значенням Об'єднавчий собор, за результатами якого була створена помісна православна церква України.

Об'єднавчий cобор Української православної церкви
Об'єднавчий cобор Української православної церкви

Її предстоятелем було обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія. В УПЦ МП, в свою чергу, відмовилися визнавати результати собору.

Нагадаємо, політолог і соціолог Віктор Небоженко висловив думку, що Кремль до останнього був впевнений у провалі Єдиної української православної церкви – російська влада сподівалася, Філарет не піде на поступки і буде стояти на своєму, поки не стане керувати.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

За словами експерта, саме Філарет практично все своє життя активно відстоював інтереси релігійної незалежності нашої держави, він з надією чекав, що нарешті-то в Україні з'явиться президент, який підставить йому плече і допоможе вибирати право на самостійну церкву.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Константинопольський патріарх Варфоломій назвав дату, коли Україна отримає Томос. Він підтвердив намір надати його українській православній церкві 6 січня.

Патріарх Варфоломій
Патріарх Варфоломій

Про це патріарх Варфоломій заявив у понеділок, 31 грудня, на новорічній церемонії.

Також Знай.ua писав про те, що експерти проаналізували "потуги" РПЦ щодо дискримінації автокефальної церкви в Україні .