Сьогодні роботодавець із зарплатні перераховує до відповідних фондів із заробітної плати такі податки: єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ), податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Однак ситація в країні із "сірими зарплатами" набирає небачених масштабів.

Окремо варто зупинитися на сплаті роботодавцем ЄСВ, що включає в себе відрахування до всіх "соціальних фондів" та є передумовою для отримання виплати застрахованим особам матеріального забезпечення у разі настання відповідних випадків, який надалі розподіляється у встановлених пропорціях між наступними фондами:

- Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

- Фонд соціального страхування на випадок безробіття;

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- Пенсійний фонд.

У випадку неофіційного працевлаштування роботодавець взагалі може не здійснювати жодних виплат, мотивуючи це тим, що робота не виконувалася, тому немає за що платити. При офіційному працевлаштуванні така особа має право на отримання допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, яка визначається у відсотках до середньої заробітної плати. Окрім того, це стосується допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, а також виплат по безробіттю, які забезпечуються службою зайнятості та напряму залежать від розміру доходу, який раніше мала така особа. Не варто забувати про пенсію, розмір якої значною мірою залежатиме від розміру заробітної плати.

Посилення санкцій

Роботодавцям, які виплачують заробітну плату в конвертах та неофіційно працевлаштовують робітника, загрожують величезні штрафи.

У 2019 році, відповідно до оновлень у Податковому кодексі, штрафи для роботодавців зростуть на 125.

Так, за одного непрацевлаштованого робітника рободавцю загрожує штраф у понад 124 тисяч грн.

Крім того, каратимуть гривнею тих, хто недотримується законодавства в галузі праці, накриклад, коли працівникам недоплачують. За це передбачено 41 730 грн штрафу.

Куди звертатись у разі порушення?

Поскаржитись на порушення трудових прав можна до Державної служби України з питань праці або до її територіальних управлінь, які є у кожній області.

Також ми можете написати заяву у поліцію.

Нагадаємо, у 2019 році на ринку праці в Україні очікуються зміни. Роботодавцям нагадали про збільшення штрафів за порушення трудового законодавства.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, в Україні роботодавці готові брати на роботу навіть працівників без кваліфікації. Українцям розповіли, на чому можна заробити без освіти.

Раніше портал Знай.ua писав, що заробітчани у Польщі пакують валізи, знайшли інший рай.

Дивіться: Скільки заробляють в Європі