Однією з важливих зимових комунальних проблем для багатьох українців є ледь теплі батареї, за які доводиться платити у повному обсязі. До редакції Знай.ua надійшли десятки скарг на відсутність належного тепла в оселі і водночас шалені цифри у квитанціях за централізоване опалення із проханнями допомогти відшкодувати або зменшити щомісячну сплату. Тож Знай.ua дізнавався, у який спосіб це можна зробити.

Температура повітря в квартирі має бути не нижче 18 °

Дане питання стосується одразу двох категорій населення – тих, кому платіжки за опалення нараховуються з лічильником, та без нього. Тож універсальної поради тут немає, оскільки по кожному з випадків є свої нюанси.

Якщо лічильника тепла немає ні в квартирі, ні загальнобудинкового, то нарахування проводяться за нормативами. В такому випадку холодна або слабо тепла батарея говорить про те, що нарахування не відповідають споживанню.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Якщо фактична температура в житлових приміщеннях не відповідає нормативній (18 ° С), необхідно звернутися до центру обслуговування абонентів та написати заяву про проведення обстеження, і в узгоджений час забезпечити доступ в квартиру фахівця постачальника тепла", – розповідає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

За допомогою спеціального обладнання фахівцем буде зроблений вимір температури і проведено обстеження для виявлення причин зниження якості теплоносія. Після цього представник компанії має оформити акт-претензію про неналежне надання послуг. Згідно з цим документом клієнту буде проведено перерахунок оплати послуги опалення.

"Сума до оплати за централізоване опалення повинна бути знижена на 5% за кожен градус відхилення від 18 ° C до 12 ° C в житлових приміщеннях (у наріжних кімнатах – від 20 ° C до 14 ° C). При температурі в житлових приміщеннях нижче 12 ° C плата за централізоване опалення не нараховується (в кутових кімнатах – нижче 14 ° C)", – зазначає провідний аналітик Тарас Галайда.

Незаконна врізка магазину чи несправний лічильник

Якщо ж лічильник тепла є, то платіжки приходять, виходячи з кількості спожитих гігакалорій. Тож у цьому випадку ледь теплі батареї, відповідно, повинні супроводжуватися невисокими нарахуваннями. Але ж що робити у разі, якщо ці поняття непропорційні?

"В таких випадках при високих нарахуваннях і холодних батареях потрібно звернути увагу на лічильник, його свідчення і правильність розподілу загального споживання між мешканцями. Тут може бути і незаконна врізка магазину (ресторану, салону краси і т.д.) на першому поверсі, і високі втрати тепла в будинку, і несправний лічильник", – каже провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Починати пошук винуватців потрібно зі звернення до постачальника послуги, ЖРЕО, керуючої компанію або ОСББ. Далі, якщо результат не задовольнить мешканців, можна звернутися до міської адміністрації для створення комісії та проведення комплексної перевірки.

Раніше Знай.ua писав, що незабаром Україна потоне в снігу: пекельний циклон суне в наш бік, синоптики радять не потикатися на вулицю.

Також Знай.ua повідомляв, що Путін відпустить викрадених українських моряків: Києву передали, на яких умовах.