Головним нововведенням і головним болем для пільговиків в 2019 році стане програма монетизації субсидій. Цього року умови отримання знижки від держави на оплату комуналки стали жорсткішими, в процесі подання заяв мільйони українців отримали відмову, а ті, кому все ж пощастило, можуть залишитися без субсидії, якщо порушать правила.

Закон починає діяти з січня 2019 і включає в себе три етапи: нинішній, з 1 травня і повний перехід на монетизацію з 1 жовтня, - пояснює Олена Федькевич. - З приводу монетизації з початку року звернень ще не надходило. Людей хвилює інше: з травня минулого року змінено порядок декларування, але всі звикли, що для отримання субсидії до них прийде співробітник, опише житлові умови - і цього достатньо. Тепер же порядок змінився.

Так, наприклад, раніше не брали до уваги зареєстрованих членів сім'ї, які не працюють. Тепер, якщо такі є, то субсидія не надається. Це частина комплексної державної програми, спрямованої на те, щоб люди офіційно працевлаштувались і заробляли собі трудовий стаж.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Прописані родичі

Одна з найпоширеніших проблем, з якими стикаються літні люди: діти або онуки, прописані в їх квартирі, самі живуть за кордоном, матеріально не допомагають, а пенсіонерам доводиться за них платити комуналку і не мати права на субсидію.

Вирішення цього питання має кілька варіантів.

Звичайно виписувати рідних ніхто не поспішає, адже і їм потрібна реєстрація місця проживання.

В такому випадку потрібно підготувати необхідні довідки, які доводять, що робичі не проживають з вами та матеріально не допомагають.

Як підвищення мінімальних зарплат вплине на субсидії

Ніхто не буде забирати субсидії лише тому, що в державі підвищуються соціальні стандарти. Адже поруч з ними також ростуть і тарифи. З першого січня, якщо субсидія була призначена з початку опалювального сезону, людина буде отримувати її і далі.

Чи виділяти пільги родині вирішують на основі того, на скільки високий відсоток від прибутку люди витрачатимуть на оплату компослуг.

За борги можуть відібрати субсидію

Це не просто чутки. Дійсно, у "Нафтогазі України" попередили, що заборгованість по комуналці від 340 гривень може стати причиною відмови у пільгах. Тоді для повернення субсидії потрібно погасити борг або реструктуризувати його для оплати по частинах. Або людина може оскаржити свій борг в суді, тоді для призначення субсидії треба постанова суду. Але в цілому ситуацій, коли людям масово припинили нараховувати субсидії, немає.

Нагадаємо, в Україні змінились правила переобладнання в будинках системи опалення. Тепер не потрібно отримувати спеціальні дозволи.

Як повідомляв раніше Знай.ua, експерти розповіли, чому монетизація субсидій в Україні може провалитися.

Також Знай.ua писав, що ПриватБанк почав без попередження знімати з рахунків українців частину зарплатні та інші надходження у рахунок боргів.

Дивіться: Все, що українцям слід знати про монетизацію субсидій 2019