У понеділок, 14 січня в Україні буде потрійний праздник. Християни східного обряду святкують Василя Великого, Обрізання Господнє і перший день нового року за старим стилем.

14 січня вшановують пам'ять Василя Великого - архієпископа Кесарії Кападокийской, вселенського вчителя Церкви (IV століття нашої ери). В церкві його характеризують як аскета, вченого і богослова, також він був автором кодексу чернечого життя. Саме йому належить вислів: "Скільки віднімеш від тіла, стільки додаси сили душі".

За новим стилем Православна Церква святкує 14 січня Обрізання Ісуса Христа. За єврейським звичаєм на восьмий день після народження Ісуса, відбувся обряд обрізання, після якого дитині дали ім'я, передбачене ще архангелом Гавриїлом в день повідомлення благої вісті Діві Марії - Ісус.

Свято Старого Нового року з'явилося в Україні у 1918 році після переходу Царської Росії з юліанського календаря на григоріанський календар, за яким на той час вся Європа жила вже кілька століть. Тому всі свята були перенесені на 13 днів.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Так, за юліанським календарем Новий рік 14 січня, і, коли в 1918 році на території сучасної України взяли григоріанське літочислення, Новий рік перемістився на 1 січня. Також до переходу на григоріанське літочислення в день Старого Нового року відзначали Васильєв день або Щедрий вечір. Звідси і пішли традиції святкування Старого Нового року.

Нагадаємо, як правильно прибирати новорічну ялинку: головні традиції і народні прикмети. Народні традиції та повір'я розповідають про що.

Як повідомляв Знай. ua, Великдень 2019 перетвориться на справжні канікули: свята затягнуться. Кабінет Міністрів рекомендує всім роботодавцям дати працівникам п'ять вихідних.

Знай. ua писав, що Старий Новий рік 2019: 4 європейських напрямку. Старий Новий рік відзначають в ніч з 13 на 14 січня. Цей незвичайний і унікальний свято виникло у зв'язку з переходом на новий стиль календаря.