Вселенський патріарх Варфоломій призначив главою київської ставропігії архімандрита Михайла Аніщенко.

Про це передає ВВС-Україна.

Рішення про це прийняли на засіданні синоду, яке проходило протягом трьох днів з 9 по 11 січня. Засідання відбулося в Стамбулі, в його рамках також було підписано Томос про автокефалію Православної церкви України.

Київська ставропігія - це постійне представництво Контсантинопольського патріарха в Києві. Главою ставропігії став архімандрит Михайло Аніщенко, який до цього був предстоятелем храму в турецькому місті Анталія.

Київську ставропігію Священний синод Вселенського патріархату відновив ще в жовтні минулого року. Незабаром після цього Верховна Рада України схвалила рішення про передачу в постійне користування Вселенського патріархату Андріївську церкву. Цей крок тоді назвали "символічним жестом єднання з Матір'ю-Церквою".

Саме Андріївська церква є резиденцією Вселенського патріарха Варфоломія і представництва Константинопольської церкви. Новопризначений архімандрит Михайло стане її предстоятелем. Київська ставропігія буде прямо підкорятися Вселенському патріарху, а не церковної влади в Україні.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За словами священика Віктора Мартиненко, останні десять років архімандрит Михайло навчався в Греції і здійснював служіння настоятелем у храмі Аліпія Стовпника в Анталії – це Писидійська митрополія Константинопольського патріархату.

Нагадаємо, Епіфаній змінив вектор і зробив несподівану заяву про РПЦ.

Як повідомляв "Знай.ua", Томос про автокефалію УПЦ, який було урочисто вручено предстоятелю УПЦ Епіфанію та Президенту Петру Порошенку, на кілька днів відвезуть в Стамбул. Він назвав причину такого несподіваного повороту. Виявляється, наразі не вистачає підписів на документі - там є лише підпис Вселенського патріарха Варфоломія. Повинні ж стояти позначки і інших членів Синоду.

Також "Знай.ua" писав, що Епіфаній звернувся до українців.