З лютого українці зможуть перераховувати валюту за кордон без відкриття рахунку в еквіваленті до 150 тис. грн. Також на підставі електронних декларацій купувати різні іноземні активи, розповів фінансовий експерт Олексій Кущ, передає Gazeta.ua.ua.

валюта
валюта

"Для бізнесу послаблень не буде. Крім того, з лютого Національний банк планує ввести режим надзвичайного валютного положення. Він може тривати близько 2-х років. Тому всі валютні обмеження фактично залишаються. Це і обов'язковий продаж виручки експортерами, і заборона купувати валюту за кредитні кошти, та кількісне обмеження обсягу виведення інвестицій та дивідендів", - зазначає економіст.

Валютна лібералізація передбачає 3 етапи. Зараз Україна знаходиться на першому. На другому належить скорочення обов'язкового продажу експортної виручки з 50 до 30%, на третьому - до 0.

Обмін валют
Обмін валют

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Іноземний інвестор, який створює підприємство в Україні, що не розуміє, чому він обов'язково повинен продавати половину виручки на міжбанківському валютному ринку. Для нього ці гроші така ж власність, як акції або нерухомість. Крім того, українцям не забороняється купувати валюту у кредит. Це стримує технологічний розвиток країни. Інновації не можуть розвиватися тільки за рахунок власних оборотних коштів. У всіх країнах вони фінансуються за рахунок додаткових кредитних ресурсів", - говорить Олексій Кущ.

Обмін валют
Обмін валют

Нагадаємо, міністерство фінансів України на своєму сайті оприлюднив макроекономічний прогноз на 2019-2021 рр. Так, фінансове відомство прогнозує курс гривні в 2019 році 28,2 грн/дол., у 2020 році - 29,7 грн/дол., і 30,4 грн/дол. - в 2021 році.

Також Мінфін прогнозує реальний ВВП в 2019 році на рівні 103%, 103,8% - у 2020 році та 104% - в 2021 році. У 2019 році очікується зростання середньої зарплати до 10 129 грн, у 2020 році - 11 451 грн, і до 12 835 грн - в 2020 році.

Нагадаємо, чому українці втратять субсидії.

Як повідомляв "Знай.uа" комунальники українцям спростили життя.

Також Знай.uа писав, що долар розгойдали до небачених висот, чого чекати далі.