В Україні з 1 січня поточного року скасували нічний тариф на електроенергію для юридичних осіб. Відповідний документ ухвалила Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг.

У НКРЕКУ уточнюють - такі дії є необхідним заходом для запуску ринку електроенергії з метою вирівнювання тарифів.

"Скасування постанови НКРЕКУ" Про тарифи, диференційовані за періодами часу "для юросіб дозволить забезпечити зменшення перехресного субсидування між різними категоріями споживачів на 3,5 млрд гривень", - зазначили в Нацкомісії.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Як відомо, "нічні тарифи" для населення поки дійсні.

Тариф на електроенергію у період з 23.00 до 7.00 – вдвічі нижчий. Щоб використовувати і денний і нічний тариф на світло необхідно встановити двозонний лічильник. Його можна придбати у обленерго, або напряму у виробника за дещо нижчою ціною.

Скориставшись урядовою програмою з енергоефективності, так званими "теплими кредитами", можна отримати ще й безповоротне відшкодування на придбання такого лічильника – 35% від його вартості.

Якщо, наприклад, трифазний електролічильник для квартири, де є електроплита, коштує 3200 гривень у виробника, то держава компенсує вам 1120 гривень. Вартість електролічильника для будинку чи квартири, де газова плита і не потрібна велика потужність приладу обліку, коливається від 1200 до 1500 грн. У такому випадку держава теж відшкодує 35% його вартості і лічильник вам обійдеться всього в 975 гривень.

Який саме лічильник вам потрібен, порадять в обленерго, що обслуговує ваш будинок. Щоб його встановити всього-на-всього необхідно написати заяву у місцевому обленерго.

Дивіться: Як зекономити на вартості електроенергії у нічний час?

Нагадаємо, в Україні набув чинності новий порядок проведення перевірок на відповідність надання комунальних послуг. Як повідомляв "Знай.ua", у Мінфіні спрогнозували зарплати українців у 2019 році. Також "Знай.ua", Верховний суд України "змінив" вміст так сваного споживчого кошиката визнав незаконним попереднє рішення уряду.