Освітня реформа стартувала восени помпезно і - як будь-перший млинець – стала комом. Багато шкіл у перші місяці не впорались із завданнями профільного міністрества, місяцями закуповувались одномісні парти та підручники.

А як справи йдуть у другому півріччі, коли діти повернулись за парти після тривалих канікул?

Нові парти

Одномісні сучасні парти для першокласників – один з головних пунктів в реформі НУШ. На їх закупівлю виділили гроші, але на місцях не скрізь вчасно провели тендери. Тому на вересень місяць діти не мали ще "правильних" парт.

Викручувалися як могли. Нашумів випадок в Подольську Одеської області, де розпиляли старі двомісні парти і підставили додаткові ніжки.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

"Ми називаємо це не "розпил" старих парт, а їх модернізація – з двомісних в одномісні парти, - розповіла "КП" в Україні" директор школи №5 Подільського Антоніна Лайтан. - Ці парти дуже хороші і зручні, і висоту столу можна регулювати під ріст дитини. Ми їх залишили, хоч і отримали нові сучасні".

Проте не лише на Одещині з партами виявились проблеми. Крім них, також деякі навчальні заклади довго чекали на поставку нових інтерактивних дошок.

Але до кінця семестру більшість проблем практично всі школи вирішили.

Набір учнів за новими правилами

Згідно нової реформи освіти, навчальні заклади зобов'язані зараховувати дітей за місцем їх фактичного проживання. Як резільтат - школи переповнені.

Рекордна кількість першокласників у 2018 році набрала Слов'янська гімназія в Дарницькому районі Києва – 8 перших класів, в кожному з яких по 34 учня.

Зараховували понад норми. Часом відмовляли навіть тим, хто зареєстрований за місцем проживання у тому ж районі. А потім викручувались, як могли, розставляли парти так, щоб хоч якось можна було між ними пройти.

Все залежить від вчителя

Позитивні моменти в НУШ теж є. Зокрема, це ігрова форма навчання. За словами батьків, діти з радістю ходять в школу, де вчитель не просто змушує їх за вказівкою читати, а в легкій і цікавій формі підносить інформацію.

Однак тут добре там, де пощастило з педагогом.

"У нашій школі всього два перших класи, правда, в кожному з 35 осіб, та місця в кабінеті не так вже й багато, як хотілося б, - поділилася з нами мама з Івано-Франківська. - Але у нас чудова вчителька, яка кожен метр пристосувала під дітей".

Наступні етапи

За словами представників Міністерства освіти, першим етапо реформування школи в Україні вцілому задоволені.

Радник міністра освіти Оксана Макаренко розповіла, що наступний етап у новій реформі освіти торкнеться педагогів та їх підходу на навчального процесу. Наприклад, в найближчому майбутньому запустять пілотний проект: на добровільній основі будь-педагог зможе перевірити свої знання і, отримавши спеціальний сертифікат, претендувати на надбавку до зарплати.

Також влада боротиметься з батьківськими комітетами. Їх мають повнфстю заборонити. Замість зборів у класі будуть індивідуальні зустрічі вчителя з батьками і ніяких дебатів на тему "скинемось на штори чи на торт".

Буде робитися максимум для того, щоб дитина у стінах школи почувала себе комфортно та хотіла йти вчитися.

Нагадаємо, школи масово закривають через смертельну інфекцію.

Як повідомляв портал Знай.ua, майбутнім студентам розповіли, які випробування чкають на них під час ЗНО.

Також Знай.ua писав про те, що депутати витупили за сексуальне виховання у школах.