Депутати скасували кілька видів оподаткування. Тепер не доведеться повертати державі з отриманих подарунків чи від здачі вторсировини.

Які ще зміни до Податкового кодексу чекають на українців?

Нові податкові норми набрали чинності з 2019 році. Вони торкнулися не тільки підприємств, але і простих громадян.

Юристи пояснили головні зміни, - пише UBR.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Найбільше пощастить учням, курсантам, студентам, аспірантам та іншим учням. З цього року податок з доходів фізосіб (ПДФО) і військовий збір не будуть стягуватися з усіх стипендій. Не тільки бюджетних, але й тих, що сплачують приватні вузи.

Проте не лише стипендіатам спростили житя. Деякі інші соцвиплати також звільнили від податку.

Страхові виплати

Ге підлягають оподаткуванню суми страхових виплат на користь фізичних осіб, якщо ці гроші отримані від іноземного страховика. Досі такі доходи громадян з-за кордону обкладалися ПДФО за ставкою 18%. Раніше іноземні надходження потрібно було декларувати, сьогодні цього більше не вимагають.

Як пояснив UBR.ua керуючий партнер юридичної компанії Riyako & Partners Євген Рияко, Податковий кодекс вказує нові випадки звільнення страхових виплат від ПДФО.

По-перше, це може бути сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана від страховика-нерезидента за договором страхування, який не є договором довгострокового страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) або за договором недержавного пенсійного забезпечення.

По-друге, звільнення від податку можливо при виконанні наступних умов:

  • при страхуванні життя або здоров'я застрахована особа доживе до дати (події), передбаченого договором;
  • від податку звільняється викупна сума в частині, що не перевищує суму внесених страхових платежів;
  • при настанні страхового випадку факт заподіяння шкоди застрахованій особі повинен бути належним чином підтверджений.

Аналогічно звільняються від ПДФО суми відшкодування при страхуванні майна, якщо розмір виплат не більше, ніж вартість застрахованого плюс розмір сплачених страхових внесків.

Податки на подарунки та вторсировину

Більшість кервників у різних структурах хоча б раз, але отримувалиподарунки від підлеглих. Частина з цих подарунків оподатковувалась. Згідного змін до Податкового кодексу, депутати "пом'якшили" цю норму.

Відтепер не стягуватимуть податків з подарованого (в тому числі призи, нагороди призерів спортивних змагань), якщо його вартість частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати. Тобто, якщо подарунок коштує до 1043, 25 грн, податок не стягується.

У 2019 році при здачі лому чорних та кольорових металів не будуть стягувати так званий військовий збір (15%), а також ПДФЛ.

Нагадаємо, у 2018 році українці задекларували понад 73 мільярдів гривень доходів.

Як повідомляв портал Знай.ua, на що українцям доведеться більше витрачатися в 2019 році.

Також Знай.ua писав про те, що українців чекають нові зарплати, проте легше жити наврядчи стане.