Головними зовнішніми ризиками у 2019 році є посилення зовнішньої військової агресії проти України, торговельні війни та уповільнення світової економіки, послаблення інтересу інвесторів до країн, що розвиваються і відтік капіталу з цих країн.

НБУ
НБУ

Про це повідомляє Хвиля з посиланням на Програму дій Національного банку на 2019 рік.

Як наголошується в документі, все ще ймовірні спроби зовнішнього військового втручання в українські справи з боку Російської Федерації.

"Останнім часом агресія Росії знаходить нові форми. Ситуація в Азовському морі буде залишатися напруженою", — йдеться в документі.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

НБУ
НБУ

Крім того, активізація торговельних воєн найбільших економік світу може спричинити уповільнення зростання світової торгівлі з відповідними проблемами для глобальної економіки.

"Негативним ефектом таких протистоянь може бути надлишок пропозиції сировинних товарів в окремих регіонах світу з відповідним тиском на ціни у бік зниження. У такому разі, а також у разі погіршення доступу до окремих ринків збуту, валютні надходження від експорту можуть скорочуватися. Це може позначитися на динаміці обмінного курсу гривні і, відповідно, інфляції", — вважають експерти НБУ.

Ризиком є ослаблення інтересу інвесторів до країн, що розвиваються і відтік капіталу з цих країн.

"Досить швидкий перехід центральних банків провідних країн до жорсткості монетарної політики визначає відтік капіталу з країн, ринки яких розвиваються, зокрема України. Відповідно посилюється стурбованість експертів щодо можливого наближення світової економіки до фази спаду", - відзначили в НБУ.

"Від стану глобальної економіки, розгортання протекціоністських настроїв у світі, динаміки цін на сировинні товари і апетитів інвесторів до країн, що розвиваються залежить здатність знизити інфляцію і перейти до вільного руху капіталу. А посилення зовнішньої військової агресії може поставити під загрозу не тільки потенційні досягнення, але і досягнення минулих років", — наголошується в документі.

Нагадаємо, Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2019 році до 2,9%, у 2020 році — до 3,4%.

Нагадаємо, Національний банк України опублікував нормативно-правові акти, які стануть основою для нової ліберальної системи валютного регулювання.

Як повідомляв портал Знай.uа НБУ відкрив продажу валюти онлайн - українці зможуть купувати долари, євро та іншу валюту по інтернету.

Знай.uа писав в НБУ заговорили про продаж націоналізованого Приватбанку.