В Україні продовжуть стрімко дорожчати всі соціальні продукти. Черга дійшла і до популярних овочів. Так рекордну ціну економісти прогнозують на цибулю.

Про це інформує "businessua.com".

Зараз у магазинах та на ринках кілограм цибулі можна знайти за ціною від 16 до 22 грн.

"В основному цибулю завозимо з країн Азії. Наприкінці 2018-го з-за кордону купували більше продукції, щоб збити ціну на внутрішньому ринку. Водночас у новорічні свята обсяги імпорту зменшилися. Були перебої з поставками через проблеми з транспортом. Відповідно ціни почали зростати", - розповіла експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

В Україні переважно продають імпортну цибулю.

"Фермери не поспішають продавати продукцію власного врожаю. Притримують її на початок весни. Тоді будуть потрібні гроші на підготовку до нового сезону. Також виробники сподіваються, що ціни зростатимуть далі", - додає експерт.


Скільки продукції знаходиться в овочесховищах наразі невідомо.

За словами експерта, циюуля може впасти в ціні лише тоді, коли фермери понуть реалізовувати вітчизняні овочі, а також за умови, що у сховищах цибулі досить багато.

"Якщо запаси дійсно великі, то розраховувати, що ціна зросте ще у 1,5 рази не варто. Цибуля може подешевшати, коли почнуть продавати вітчизняну продукцію. Крім того, наприкінці січня збиратимуть врожай у країнах Африки. В квітні на українському ринку з'явиться єгипетська цибуля", - наголосила Тетяна Гетьман.


З початку року зросли також ціни на картоплю. У магазинах вона подорожчала до 13-15 грн/кг, рекордними темпами здорожчала також капуста та морква.

"Через мороз і снігові замети виникли перебої з поставками. Крім того, фермери та населення почали менше садити картоплі. Це пов'язано з низькою ціною. Минулого сезону, залежно від якості, її продавали від 3 до 5 гривень за кілограм. Також були не сприятливі погодні умови для високої врожайності у центральних і південних регіонах України", - резюмувала експерт.

Нагадаємо, за рік в Україні вартість борщового овочевого кошика подорожчав вдвічі.

Як повідомляв портал Знай.ua, фахівці розповіли, як зимова погода вдарить по цінах на фрукти та овочі.

Також Знай.ua писав, що українка з курячою попкою стала зіркою соцмереж. Так народ ще з жодної господині не реготав.