Міністр оборони України Степан Полторак прокоментував злочин Путіна у Керченській протоці, де 25 листопада минулого року було взято штурмом українські судна та незаконно затримано членів екіпажу.

полонені українські моряки
полонені українські моряки

Відповідний коментар Полторак озвучив у ефірі одного з українських телеканалів.

Глава Міноборони вважає, що Росія хотіла спровокувати українські кораблі у Керченській протоці відкрити вогонь у відповідь, щоб почати відкриту агресію проти України.

"Одне з завдань, яке Росія ставила перед собою, коли організовувала провокацію у Керченській протоці, спровокувати нас на відповідь, щоб ми почали стріляти і використати цю можливість, щоб почати відкриту агресію проти України", - розповів Полторак.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Степан Полторак
Степан Полторак

"І друга мета, це примусити нас відмовитися від проходу через Керченську протоку в Азовське море і так фактично провести анексію й Азовського моря. Звичайно на такий крок ми ніколи у житті не погодимося. Жодного клаптика своєї території ми не віддамо", - додав він.

Окрім того міністр оборони підкреслив, що Україна не відмовиться від свого законного права у відповідності з усіма міжнародними зобов'язаннями морського права, міжнародними договорами, проходити через Керченську протоку.

Міністр оборони України Степан Полторак
Міністр оборони України Степан Полторак

Нагадаємо, у вівторок, 15 січня, у Москві відбувається судове засідання над полоненими у Керченській протоці Росією українськими моряками.

Полонені українські моряки
Полонені українські моряки

Дипломати з ЄС, США, Великої Британії, країн Балтії, Польщі, Чехії, Швеції та Данії приїхали на засідання московського суду з метою підтримки військовополонених.

Про це міністр закордонних справ Латвії Едгарc Рінкевичс написав у Twitter.

"Ми висловлюємо свою солідарність з ними і вимагаємо негайного звільнення", - написав він.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Росії триває судилище над українськими військовополеними моряками.

Полонені українські моряки
Полонені українські моряки

Лефортовський суд Москви продовжив їх ув'язнення до 24 квітня. Суддя винесла рішення щодо 12 військових. Клопотання захисту ж відхилили.

Також Знай.ua писав про те, що чотирьом українським морякам (Мокряк, Оприск, Семидоцький, Цибізов) продовжили арешт до 24 квітня.