У четвер, 17 січня, Верховна Рада ухвалила надважливий закон для новоствореної автокефальної української православної церкви.

Верховна Рада
Верховна Рада

Про це йдеться на офіційному сайті уряду.

У повідомленні сказано, що 17 січня було ухвалено законопроект № 4128-д, яким прописується процедура зміни підлеглості релігійних громад. За його прийняття проголосували 229 народних депутатів.

Верховна Рада
Верховна Рада

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В ході обговорення документу більшість депутатів виступили на підтримку зазначеного проекту закону, проти виступали лише представники фракції "Опозиційний блок".

Під час голосування голова опозиційної фракції Вадим Новинський підбіг до спікера Ради Андрія Парубія з вимогою зняти проект з розгляду. У відповідь Парубій кричав йому: "Відійди від мене, нечисть".

Андрій Парубій
Андрій Парубій

У документі пропонується внести зміни до вже діючого Закону "Про свободу совісті та релігійні організації" та Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Вказується, що для зміни підлеглості необхідно внести зміни до статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Збори мають відповідати вимогам такого статуту та мати кворум. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

Питання членство держава лишає на розсуд самим релігійним громадам та не нав’язує, яким чином їм приймати чи виключати членів парафії.

При цьому громада лишається власником чи користувачем храму чи іншого приміщення. Більше того, законопроектом вводиться тимчасова заборона на проведення будь-яких дій з майном парафії.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

Якщо при переході виявиться, що існує частина парафії, яка не згідна з переходом – вона може утворити нову релігійну громаду та має право укласти договір про почергове користування храмом.

УПЦ
УПЦ

Також у законопроекті детально прописані усі необхідні документи, які треба подати як для реєстрації релігійної організації, так і для того, щоби внести відповідні зміни.

Нагадаємо, у четвер, 17 січня, Верховна Рада розгляне надважливий для української церкви законопроект.

Як повідомляв раніше Знай.ua, першим у Львівській області перейти в Православну церкву України прийняла рішення парафія храму святих апостолів Петра і Павла УПЦ МП, яка знаходиться в Жовкві.

Також Знай.ua писав про те, що Собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату провів надважливу зустріч.