Ціни в Україні, у порівнянні зі світовим ринком, дуже низькі, а на долар на цьому самому ринку мало не моляться. Саме тому українська гривня опинилася в аутсайдерах індексу Біг-Мака. Про це пише FinClub, посилаючись на заступника голови НБУ Олега Чурія.

Олег Чурій, у свою чергу, привів дані видання The Economist, яке з 1986 року вираховує індекс Біг-Мака. Вже з самого початку року, з січня 2019 року, журнал приніс погані новини для української гривні – валюта недооцінена на 65,2%.

"Якщо уважно читати дослідження The Economist, то не тільки України має недооціненою валюті. Це кілька десятків країн, недооцінені до долара приблизно на 50-60%. Але у цього є багато причин. По-перше, долар США сьогодні є дуже сильною і переоціненою валютою. Можна сказати по-іншому: долар переоцінений до багатьох валют країн ", - заявив Чурій.

Заступник голови Національного Банку України також додав, що загальноприйнятий "Індекс Біг-Мака" – не показник того, що "курс повинен повернутися на якийсь рівень, розрахований за цим індексом".

"Це більше довгостроковий тренд, який може свідчити, що валюти можуть зміцнюватися", - підкреслив заступник голови НБУ.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Індекс Біг-Маку визначається виходячи з теорії про паритет купівельної спроможності, згідно з якою обмінні курси валют у довгостроковій перспективі повинні вирівнюватися відповідно до цін на ідентичні продуктові кошики в різних країнах.

"Крім того, це свідчить не тільки про обмінному курсі, але і про рівні цін. Що говорить про те, що в Україні порівняно з багатьма країнами світу насправді дуже низькі ціни на ці товари", - додав Чурий. Чиновник не забув уточнити, що в своїй політиці Національний Банк України не спирається на індекс Біг-Мака.

"З моменту переходу в 2015 році на політику гнучкого курсоутворення НБУ купив 4 млрд доларів. Для нас розрахунок The Economist цікавий з точки зору того, що відбувається в інших країнах світу, але це точно не покажчик, нам треба робити", - сказав Чурій.

Нагадаємо, Нацбанк зробить гаманці українців важче, і справа не в інфляції.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) опублікував офіційний курс іноземних валют на 17 січня 2019 року.

Також відзначимо, висока ймовірність, що до кінця 2019 року валюта США все ж може подорожчати до 30 грн. За долар, євро в цьому випадку буде коштувати 33 грн. У бюджеті-2019 зазначено, що в грудні долар буде коштувати 29,4 грн.