У 2019 році в Україні паралельно працюватиме два механізми монетизації субсидій — безготівковий та готівковий.

Про це пише "Економічна правда".

Перший, як і очікувалося, запрацював з 1 січня. Він передбачає, що громадянам нарахують кошти на спеціальний банківський рахунок, з якого щомісяця необхідну суму відрахують на оплату компослуг, решту споживачі доплатять з власної кишені. Якщо за результатами опалювального сезону на рахунку залишаться кошти, їх українці зможуть зняти "живими" грошима та витратити на власний розсуд.

Другий передбачає, що ті люди, яким знижка на оплату комуналки нарахували з жовтня, вже на початку весни зможуть отримати гроші "на руки". Враховуючи, що в країні близько 4 млн отримувачів субсидій, щомісяця на це виділятимуть близько 6 мільярдів гривень готівки.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

В уряді зазначили, що даний етап працюватиме в експериментальному порядку, для того, щоб у кінці опалювального періоду поріняти, який з них був ефективнішим.

Експерти відповіли на головні питання, які сьогодні хвилюють українів щодо отримання субсидій та монетизації.

У будинку живе пенсіонер, його діти зареєстровані в селі, але живуть в іншому місті. Чи має він право на субсидію?

В таких випадках комісії визначають, чи дати громадянам субсидію, чи ні, з урахування окремих членів сім'ї, які зареєстровані, але не живуть.

На позитивне рішення плинуть необхідні документи, які підтвердять, що його діти живуть в іншому населеному пункті на підставі договору оренди, лікуються або навчаються в іншому місті, то комісія ухвалить позитивне рішення.

Єдиний виняток: члени однієї сім'ї, тобто чоловік та дружина, не можуть використати цей механізм.

Якщо людина не зареєстрована, але живе у квартирі, чи враховується її дохід при призначенні субсидії?

Довести, що людина проживає, а не прости прийшла в гості, нереально.

Але якщо ця людина хоче отримати субсидію, тут існує інший підхід.

Якщо це внутрішньо переміщена особа — то за місцем реєстрації перебування, якщо громадянин наймає це житло — потрібно надати договір оренди.

Чи можуть відмовити у призначенні субсидії, якщо дохід менший за мінімальну зарплату?

Такий дохід може бути в кількох випадках. Перший — людина десять років ніде офіційно не працювала і не працює. Вона не має права на субсидію.

Інший варіант — людина працює, але не заробляє навіть мінімальної зарплати. Переважно це працівники бюджетної сфери, які працюють напівставки.

У такому випадку комісія може призначити субсидію, оскільки людина сплачує єдиний соціальний внесок. Це дає їй право на призначення субсидії.

Чи можна отримати субсидію, маючи депозит у банку?

Можна. Ні депозит, ні доходи від депозиту не впливають на можливість отримання житлової субсидії.

Як нараховується обов'язкова плата?

Коли громадянин звертається за оформленням субсидії, визначається його право на її отримання.

Перевіряються його доходи, наявність сплати ЄСВ, понаднормової опалювальної площі (понад 200 кв м), автомобіля, молодшого за п'ять років, одноразових покупок, дорожчих за 50 тис грн. Якщо з цими критеріями все гаразд, йому призначається субсидія.

Після нарахування субсидій, громадянин сплачує за комуналку відповідно до його доходів, все інше покриває держава.

Тому чим більші у родини доходи, тим більшу частину вони полачують.

Є конкретний приклад?

Наприклад, у домогосподарства з однієї людини-пенсіонера з доходом 1,5 тис грн відсоток обов'язкового платежу буде на рівні 6% від доходу: 6% від 1,5 тис грн — це 90 грн на місяць. Тобто при доході 1,5 тис грн людина сплачує 90 грн за комунальні послуги, а решту сплачує держава.

Інший приклад: є пенсіонер з доходом 6 тис грн. У такому випадку відсоток обов'язкової плати буде становити близько 25% від доходу. Це вже 1,5 тис грн.

Якщо у нього обов'язкова плата 1,5 тис грн, а він спожив тільки на 1 тис грн, то нема необхідності сплачувати всі 1,5 тис грн. Він сплачує фактичні розміри споживання.

Як розраховується середньомісячний дохід від земельного паю і як такий дохід впливає на розмір субсидії?

Дохід від земельного паю враховується у тому періоді, за який він нарахований. Якщо при призначенні субсидії на 2018-2019 роки враховуються доходи за перший і другий квартали 2018 року, і в цей період була нарахована плата за оренду паю, цей дохід буде врахований при призначенні субсидії шляхом визначення середньомісячного доходу за відповідний період.

Як оформити субсидію на 30% понаднормової площі?

Це також можливо, але рішення приймає комісія на місцевому рівні. Субсидія надається на певний соціальний норматив, Все, що понад норми, держава перекладає обов'язок на власника. Тому при оформленні субсидії, варто враховувати ту площу житла, на яку надаються знижки.

Збільшувати норму площі для надання субсидій в окремих випадках можуть лише громадяни, які живуть в індивідуальних будинках і в яких відсутнє центральне опалення.

Субсидія одній людині може покривати близько 50 квадратних метрів.

Середньостатистична квартира, у якій проживає субсидіант, — 40-60 кв м.

Втім усі рішення хувалюють індивідуально.

Якщо людей заселяють до офіційного введення будинку в експлуатацію, чи мають такі мешканці право на субсидію?

Якщо мова йде про індивідуальних забудовників, то так. Навіть якщо будинок не введено в експлуатацію, але з надавачами послуг укладені договори і житлово-комунальні послуги споживаються, то Субсидія може бути призначена для власників індивідульних будинків, які ще не ввели в експлкатацію. При цьому громадяни мають мати підписані договори з постачальниками послуг.

Що стосується багатоповерхового житла, то надватися компослуги не можуть тоди, доки всі необхідні документи на здачу будинку не будуть оформлені належним чином.

Чи може отримати субсидію людина, яка має борг зі сплати ЄСВ?

Так. За працівника ЄСВ сплачує роботодавець. Саме тому і за ці борги несе відповідальність роботодавець.

Деякі роботодавці не сплачують ЄСВ вчасно. Субсидія в такому випадку призначається, але потрібно надати документальне підтвердження, що ЄСВ нарахований, але є борг. Такі документ можна отримати в Пенсійному фонді чи ДФС, або ж сам роботодавець надасть необхідні папери.

Якщо у людини нульовий дохід і вона не хоче реєструватися у службі зайнятості, чи може вона розраховувати на субсидію?

Ні. Якщо у громадянина відсутній дохід, він не отримає субсидію. Українці в такому разі мають стати на облік в службі зайнятості та надати відтверджуючі документи.

Видавати субсидії грошима напряму людям — це правильне рішення?

На це питання на своїй сторінці у Facebook вичерпно відповів заступника голови Ради НБУ Тимофій Милованов. Він наводить три тези, з якими не можна не погодитись.

По-перше, економічна наука вважає що найбільш ефективно видавати субсидії грошима на руки. Це мотивує громадян економніше користуватися компослугами і наприкінці опалювального періоду отримати залишок коштів на руки.

Кірм того, як підкреслив експерт, видача субсидій грошима на руки, а не перерахування цих грошей приватним чи державним компаніям зменшує можливості для корупції.

Нагадаємо, українцям приготували нове комунальне пекло, тарифи злетять далі нікуди.

Як повідомляв портал Знай.ua, українець показав, як назавжди позбутися комунального рабства.

Також Знай.ua писав про те, що українцям показали, як змінюватимуться соціальні стандарти протягом 2019 року.

Дивіться: Життя на межі. Як виживають українці при нинішніх соціальних стандартах