В Україні на такому ж високому рівні спостерігається затримка зарплат. Борги з боку роботодавців все ростуть, а обіцяних збільшених зарплат українці так і не бачили.

Не дотягли…

Чинокники на всю країну заявляли, що вже до кінця 2018 року середня зарплата українців сягне 10 тисяч гривень, але Держстат таки не дотягнув до анонсованих показників, - пише "kp.ua".

Середня зарплата в листопаді 2018-го (остання доступна статистика) навіть трохи просіла порівняно з жовтнем і склала 9161 грн. А середня зарплата в січні-листопаді 2018-го склала 8711 грн, і статистика стверджує, що в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року вона зросла на чверть.

Втім, український прем'єр Володимир Гройсман, найактивніше обіцяв "заповітні 10 тисяч" весь минулий рік, не розгубився і резюмував: зарплати майже досягли обіцяних рубежів. Щод 2019 року, він глава уряду впевнено заявив, що українці отримуватимуть в середньому 10,5 тисяч гривень. Тобто межу таки рівень доходів перетне.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

І, треба сказати, що база для цього є – як відомо, з 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата в Україні зросла з 3723 грн до 4173 грн.

Проте середня зарплатня, як показує практика, штука дуже хитра. Тому українці більше не клюють на обіцянки влади.

Середня заробітна плата вираховується з того, що один отримує мільйони, тисячі - мінімалку. А середнє виходить обіцяні 10 тисяч.

Також на рівні зарплати по галузях. Не можна порівнювати середню зарплатню, наприклад, медсеcтри та пілота.

Зате зростають борги і безробіття

Незважаючи на те, що заборгованість по заробітній платі за місяць дещо знизилася, борги підприємств співробітникам залишаються астрономічними і порівняно з минулим роком знову зросли. У грудні 2018-го заборгованість із зарплати склала 2,82 млрд грн (для порівняння: роком раніше – 2,58 млрд, за підсумками 2016-го – 2,0 млрд грн).

Найбільше не доплачують працівникам на Донеччині (498 млн грн) а також в Луганській області (517 млн грн). Також вражає сума боргів перед працюючим населенням у столиці. В Києві заборгували 162 млн грн.

Потихеньку зростає і безробіття. За даними Держстату, число зареєстрованих безробітних зросла на 40 тисяч - до 341,7 тис. осіб. При тому вигідних вакансій також бракує. Загальна кількість вакансій на ринку праці скоротилась з 81 тисячі до 58 тисяч.Таким чином на одне місце в грудні 2018 претенувало одразу 6 працівників.

Попереду планети всієї

Заради справедливості варто додати, що в Україні не тільки зростають борги із зарплат і безробіття, але і число мільйонерів. Зокрема, згідно зі звітом Hign Net Worth Handbook 2019 міжнародної консалтингової компанії Wealth-X, Україна впевнено перебуває в десятці лідерів, де деякі громадяни мають прибутку 1 до 30 млн доларів.

Нагадаємо, колишня посудомийниця, яку несправедливо вигнали з роботи, відсудила в роботодавців два десятки мільйонів.

Як повідомляв раніше Знай.ua, суми у платіжка українців за компослуги знову попвзли догори.

Також Знай.ua писав, що доки українці останні копійки витрачають на проїзд, у Європі громадський транспорт стане безкоштовним.

Дивіться: зарплати в Україні у 2019 році