В Україні ввели поняття "страховий стаж". Цей показник відтепер став головним при призначенні пенсії. Раніше враховувався робочий період.

Трудовий стаж, який був отриманий до січня 2004 року, то він автоматично прирівнюється до страхового. При цьому після 1 січня 2004 року для обчислення пенсії враховується період, протягом якого роботодавець сплачував внески до пенсійного фонду.

Через 10 років уряд вніс поправки в закон про страховому стажі, з 1 січня 2014 року до пенсійного стажу також включають:

  • навчання у вищих і середніх навчальних закладах, на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі;
  • період проживання дружин офіцерів, прапорщиків і мічманів, а також військовослужбовців внесрочной служби з чоловіками в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю (але не більше 10 років).

Як розрахувати стаж

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Пенсійний стаж розраховується щомісяця, при цьому неповний місяць роботи може бути включений до страхового стажу, якщо сума сплачених за цей місяць внесків до Пенсійного фонду була не меншою мінімального страхового внеску.

Розмір страхового внеску у 2019 році

Розрахувати розмір страхового внеску дуже просто, оскільки з 1 червня 2016 року для всіх категорій платників єдиний соціальний внесок дорівнює 22%. Таким чином, з 1 січня 2019 всі підприємці на загальній системі оподаткування, так і платники єдиного податку повинні платити внесок у розмірі 918,06 гривень на місяць.

Нагадаємо, работать рано відпочивати: у Гройсмана поставили хрест на пенсіонерах. Доведеться гарувати до сивого волосся.

Як повідомляв Знай. ua, в українців відібрали пенсії за вислугою років: пощастило тільки артистам. За вислугою років тепер можуть вийти на пенсію тільки артисти.

Знай. ua писав, що до пенсії можемо не дожити: у Гройсмана вирішили повторити досвід Путіна. Літнім людям такі закони навряд чи сподобаються.