Щорічно 25 січня відзначають два великих свята: День студентів і Тетянин день. Кожен знає, що ці два свята пов'язані і практично всі чули про те, що Тетяна є покровителькою студентів. Але ось чому і як вона взагалі пов'язана з наукою сказати може не кожен.

Тому ми вирішили написати для вас все найцікавіше про це свято: його історію, традиції, легенди і чому 25 січня це День студентів.

День Тетяни 2019: історія свята

Спочатку 25 січня відзначали саме це свято. Воно було створене, щоб вшанувати пам'ять про святу Тетяну, яка була вбита через свою непохитну віру.

Свята Тетяна
Свята Тетяна

За розповідями, дівчина народилася на початку 3-го століття в Римі. Її батьки були дуже шанованими людьми. І незважаючи на те, що в той час християнство було під забороною, Тетяні все одно таємно прищеплювали віру в Бога, вчили допомагати бідним і нещасним. А коли вона досягла повноліття відразу ж відправилася служити в храм, де допомагала всім, хто потребує цього.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

За легендами, в 226 році її взяли в полон противники християнства, які змушували святу відректися від віри і підкориться ідолу. Незважаючи на це дівчина була непохитна і постійно молилася Богу. Розповіді свідчать, що він її почув і наслав землетрус на храм з ідолом.

Тоді вирішили, що Тетяна наслала на всіх нещастя і почали катувати, але дівчина все одно молилася і вірила і Бога. Через це її і стратили.

День Тетяни 2019: чому це День студента

До 1755 року 25 січня так і залишалося Днем Тетяни. Але в тому році було прийнято важливе рішення, завдяки якому у нас і з'явилось друге свято. Тоді імператриця Єлизавета Велика підписала декрет "Про заснування Московського університету". Їй подали цей указ на підпис в цей день саме через свята на честь Тетяни.

Саме після цього вона і почала вважатися покровителькою студентів, хоча за життя з наукою, або чимось подібним вона пов'язана не була.

Давайте тепер спробуємо трохи розібратися з традиціями цього свята, адже це одночасно і свято для студентів і для віруючих людей, тому і його традиції досить цікаві.

Тетянин день: традиції свята

Звичайно, головні традиції в цей день стосуються саме студентів, викладачів і всіх, хто якось пов'язаний з навчанням в університеті.

Ікона святої Тетяни
Ікона святої Тетяни

Студенти приймають поздоровлення, самі вітають своїх колег і викладачів. Звичайно, крім цього в багатьох університетах проходять концерти та розважальні програми.

До речі, крім цього студенти в цей день загадують бажання, пов'язані з навчанням, в народі вірять, що якщо зробити все за певними правилами, то воно точно збудеться. А ось і самі правила: потрібно знайти найвищу точку у вашій місцевості, почекати поки її освітить сонце і чітко вимовити своє бажання. Можливо це допоможе закрити вам сесію, або ж отримати червоний диплом.

Головною прикметою цього дня є повна відмова від читання конспектів. Особливо, перед іспитом. Піти 26 січня на здачу заліків треба обов'язково з похмілля. Тоді удача забезпечена. Якщо цей іспит зданий добре, значить на наступні треба обов'язково прийти в тому ж одязі. Великою популярністю користується обряд на виклик «Кулі». Студенти вірять, що якщо отримають відповідь, то квитки можна не вчити, все буде і так відмінно. Для цього вони визирають з вікна, махають заліковою книжкою і голосно кричать: «Шара, прийди». У відповідь має прозвучати «Уже в дорозі», але обов'язково простим прохожим, а не студентом, інакше все марно.

Так само в цей день раніше робили коровай, який потрібно було потім добре вивчити. Вся справа в тому, що якщо в середині є горбок, то коровай означає неодмінну удачу; ідеально гладке тісто означало спокійний і стабільний рік.

А от увечері починалося найцікавіше, незважаючи на те, що це релігійне свято, студенти все одно влаштовували масові гуляння, вечірки, запускали феєрверки і просто гуляли по ночах. До речі, в 2019 році День студента як раз потрапить на п'ятницю, так що це окремий привід добре відзначити це свято.

Ну а крім студентів 25 січня так само святкують всі віруючі люди. Традиції цього свята не сильно різняться від інших і часто для більшості закінчується звичайним походом до церкви з ранку, або ж увечері і молитвою святий Тетяні.

День святої Тетяни
День святої Тетяни

З традиціями все більш-менш зрозуміло, прийшов час переходити до заборон свята, адже будь-яке релігійне свято має на увазі за собою якісь обмеження. Давайте дізнаємося які.

День Тетяни 2019: головні заборони свята

Список заборон 25 січня не такий і великий і в принципі він перетинається практично з кожним подібним торжеством.

По-перше, потрібно сказати про все ритуалах, пов'язаних з приворотами, ворожіннями і так далі. З одного боку, це особиста справа кожної людини, але якщо ви глибоко віруюча, то цього краще не робити, адже ритуали і обряди суперечать самій релігії.

Так само, під суворою забороною знаходяться і сварки, погані думки і все подібне. Наші пращури говорили, що Тетянин день потрібно відзначати виключно миролюбно і доброзичливо.

А ось на жаль, багатьох вся робота по дому в цей день дозволено. До речі, зустрічати таке свято не можна в неприбраному будинку, тому якщо ви не хочете з самого ранку братися за швабру, то краще подбати про це хоча б в четвер.

Свята Тетяна
Свята Тетяна

Так само є ще один найважливіший заборона, який свідчить, що в Тетянин день ні в якому разі не можна відмовляти в допомозі тим, хто потребує її, інакше ви і самі можете потрапити у велику біду.

А тепер давайте трохи більше дізнаємося про прикмети цього дня, вони також досить цікаві.

Тетянин день: прикмети свята

Не дивно, що практично всі вони безпосередньо пов'язані з погодою, а ось і повний список:

Якщо в цей день іде сніг - значить влітку будуть часті дощі.

Якщо ж буде сонячна погода в Тетянин день, значить птахи повернуться рано.

Якщо на Тетяну морозно і ясно, буде хороший урожай, якщо ж тепла заметіль - до неврожаю.

Пам'ятайте ми вже говорили вам про те, що в цей день випікали коровай. Так ось найчастіше його робили для дівчат, яких звали Тетяна і саме їм він передбачав долю: якщо коровай гладкий, без вад - весь рік пройде вдало і спокійно, а якщо тріскався - значить, попереду чекали випробування. Якщо ж здоба пригорає, цьому раділи - корочку віддавали на поживу іменинниці, це обіцяло готовність прийняти все, що приготує їй доля.

Ну і студенти в цей день намагаються не торкатися до книг і конспектами, а лише веселитися. Хоча в першій половині для швидше за все доведеться і вчитися.