У лютому українцям прийдуть нові платіжки за електроенергію. А власникам "євроблях" потрібно встигнути розмитнити автівки до 22 числа, щоб зекономити 50% на акцизному зборі. Крім того, неприємно здивують тарифи на зв'язок та інтернет. Також слід чекати змін на валютному ринку.

Електропостачання та платіжки за газ

В лютому 2019 споживачі отримають платіжки за опалення і гарячу воду за новими тарифами. З січня ці види послуг подорожчали в середньому на 15-18%. А якщо врахувати, що перший місяць цього року був досить холодним, то рахунки за опалення можуть бути і в півтора рази більше, ніж у грудні.

Кабмін переглянув норми споживання блакитного палива для господарств без лічильників. Відтак, нові норми уряд встановив на рівні 3,29 кубометра газу на людину. У той час, експерти зазначають, що реально люди споживають вдвічі більше блакитного палива.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нагадаємо, що з 2016 року у платіжках значився обсяг в 3,3 кубометра на людину, а з грудня облгази виставляють рахунки виходячи з норми в 9,8 кубометра палива.

Пояснили це тим, що 27 листопада 2018 року Верховний суд України скасував дію норм споживання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабміну № 203 та 204 від 23 березня 2016 року. Ці постанови були визнані протиправними та нечинними з моменту їх прийняття через порушення регламенту при затвердженні, а також відсутність будь-яких обґрунтувань і розрахунків. Тому уряд зменшив норми, таким чином і зменшивши витрати українців втричі.

"Ми бачимо обурення людей із-за завищених норм споживання. Це сталося внаслідок того, що на рішення уряду було подано в суд, і суд скасував наше рішення. Ми будемо відстоювати свою правоту, але потрібно нове рішення, - сказав Володимир Гройсман. - Ми встановлюємо нову норму - 3,29 кубометра. Така норма буде затверджена. Люди платитимуть справедливу ціну за справедливий обсяг, а не за завищений".

Виходячи з нових норм, українці, які не мають лічильників, тепер платитимуть за газ не 83,78 грн на людину в місяць, а лише 28.12 грн.

Банки: валютна лібералізація

З 7 лютого в Україні набуває чинності новий закон про валюту, який прийняли ще в минулому році. Крім іншого, за законом збільшаться ліміти по грошовим переказам.

Скоро українці купуватимуть валюту у додатках для інтернет-банкінгу та навіть прямо в банкоматах.

У "Приватбанку" заявили, що з 7 січня відновлять не тільки обмін валют через додаток "Приват24", але і запустять послугу безготівковій купівлі і продажу валюти в терміналах самообслуговування, банкоматах cash-in.

Ще одна зміна - можливість купувати державні облігації, номіновані у валюті, - це стане додатковим кроком у популяризації ОВДП серед покупців-фізосіб.

Крім того, буде підвищено максимальний річний обсяг інвестицій за кордон. Зараз він становить 50 тисяч доларів, а з 7 лютого буде збільшено до 50 тисяч євро.

Нові зарплати для військових

Військовослужбовці з лютого отримуватимуть більше. Наприклад, військовому лікарю призначать зарплатню від 15,5 тис. грн, морський піхотинець та офіцер десантно-штурмових військ - отримуватиме 18,4 тис. грн, а льотчикам виділять 21,9 тис. грн.

Середній розмір виплат у нинішньому році контрактника Сухопутних військ складе 11,3 тис. грн.

Зв'язок та інтернет

У лютому доведеться розщедритися за домашній інтернет: більшість провайдерів збираються підвищувати тарифи як мінімум на 15-20%.

Зокрема, про подорожчання з 120 до 155 грн з 1 лютого своїх абонентів попередив провайдер "Київстар", а популярний провайдер "Воля" запропонує найдешевший тариф в розмірі 165 грн, тобто на 20 грн дорожче.

Провайдери називають однією з причин те, що обладнання закуповують за валюту, а стрибки курсу долара та євро якраз і позначаються на ціні. До того ж значну кількість обладнання, яке потрібно оновити, раніше купували ще при курсу долара 8 грн/дол.

Пільговий період розмитнення "євроблях" добігає кінця

До 22 лютого діє пільгова ставка акцизного збору (коефіцієнт 0,5), тому українців попереджають, якщо вони хочуть зекономити, їм потрібно поквапитися.

Після 22 лютого розмитнити авто можна за повною вартістю і встигнути це зробити потрібно до 20 травня 2019.

Якщо не встигнути легалізувати евробляху у встановлений строк, то вже з травня цього року до порушників митних режимів "транзит" та "тимчасове ввезення" застосовуватимуть санкції - штрафи та конфіскація транспортного засобу.

Нагадаємо, у 2019 році почне працювати фото- та відеофіксація на дорогах країни.

Як повідомляв портал Знай.ua, пенсійна реформа підвищить значимість трудового стажу.

Також Знай.ua писав про те, що за борги по комуналці українців каратимуть по-новому.

Дивіться: Все про комуналку в 2019 році