Перший етап монетизації субсидій розпочався з 1 січня. Але, якщо зараз це нововведення стосується лише українців, які вперше звернулися за соцдопомогою від держави, то з травня воно стосуватиметься абсолютно усіх "пільговиків". Та разом із банківськими картками на субсидіантів очікує ціла низка випробувань і неприємних сюрпризів. Яких саме, дізнавалися Знай.ua.

"Це – перестановка декорацій при абсолютно провальному сценарії і бездарної грі акторів"

Одним із важливих факторів є справедливість і стабільність правил отримання соціальної допомоги. Проте, з цим в Україні серйозні проблеми – правила отримання субсидій змінюються по кілька разів на рік, причому не в бік спрощення, а виключно в бік посилювання і введення нових обмежень.

За словами експертів, подібні тенденції щодо посилення правил отримання, урізання розмірів допомоги і обмеження кількості одержувачів субсидій чекають українців і в 2019 році.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Уряд і Президент України, підписавши меморандум з МВФ 05.12.2018, взяли на себе зобов'язання обмежити обсяг субсидій в межах запланованого бюджету на 2019 рік, в тому числі шляхом скорочення соціальних норм для розрахунку субсидій на ЖКУ в середньому на 11%. А також зобов'язання, що, якщо протягом 2019 стане очевидним, що скорочення соціальних норм буде недостатнім для утримання обсягу субсидій на ЖКУ в межах бюджету, уряд додатково зменшить ці норми або зробить необхідні зміни у формулі для розрахунку субсидій", – розповідає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Однак, на урізання слід очікувати не тільки у питанні скорочення соціальних норм. Кардинальне зменшення стосуватиметься і кількості субсидіантів.

За офіційними даними Державної служби статистики України:

  • у 2017 році за субсидіями звернулося 8,2 млн сімей, з яких в грудні 2017 роки її отримувало 6,92 млн сімей або 84,4% кожного, хто звернувся;
  • в 2018 році за субсидіями звернулося 7,47 млн ​​сімей, з яких в грудні 2018 роки її отримувало 3,91 млн сімей або 52% кожного, хто звернувся.

"Кількість одержувачів субсидій у 2018 році вже було скорочено на 3 млн сімей або 7,8 млн осіб, а ймовірність отримання субсидії знижена на 32,4% (з 84,3% до 52%), а в 2019 році нас чекає ще більше скорочення. Монетизація, якій останнім часом уряд приділяє багато часу і уваги, не здатна вирішити і малої частки існуючих проблем. Це як невелика перестановка декорацій при абсолютно провальному сценарії і бездарної грі акторів, - спектакль від цього не стане краще", – говорить провідний експерт Тарас Галайда.

Затримка виплат призведе до шаленої пені

Бюджет на субсидії 2019 року зменшено на 22,5% і передбачає 55 млрд грн, що менше ніж у 2018 і навіть 2017 році, коли тарифи були значно нижче (2018 - 71 млрд грн. 2017 - 68,8 млрд грн).

"Борг по субсидіях, використаним в 2018 році, на кінець року склав 6,87 млрд грн і погашатися цей борг, буде як завжди з нового бюджету, тобто з тих 55 млрд грн, яких і без того критично мало. Таким чином, в 2019 році українці фактично можуть розраховувати на загальний обсяг фінансування субсидій в 48,13 млрд грн", – зазначає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Але ж монетизація передбачає щомісячне перерахування коштів на рахунок людини, який оформив субсидію і подальшу оплату субсидіантом своїх платежів за ЖК-послуги в повному обсязі.

"За останні кілька років не було жодного місяця, коли б були відсутні борги бюджету по субсидіях, максимально сума боргу доходила до 30 млрд грн. Тепер уявімо ситуацію, що субсидії монетизовані, постачальники ЖК-послуг вже не отримують кошти з бюджету, а чекають їх безпосередньо від громадян, а громадяни відповідно чекають ці кошти з бюджету. Платіжка приходить, а субсидії на картці немає, як її оплатити? А якщо так повторюється протягом 2-3-х місяців? А з 1 травня 2019 починає діяти щоденна пеня за несвоєчасну оплату. А як бути з позбавленням субсидії за борг понад 340 грн?", – підкреслює провідний аналітик Тарас Галайда.

Раніше громадянам було абсолютно байдуже, чи є кошти в бюджеті, чи вчасно їх платять чи ні, ці проблеми їх не торкалися – про це переживав постачальник послуги, чекаючи бюджетні кошти. Тепер же – це проблема людей.

Раніше Знай.ua писав про комунальний апокаліпсис 2019: мільйонні борги, драконівські тарифи, божевільна пеня та інші сюрпризи уряду.

Також Знай.ua повідомляв, що на ліхтарях та ярмарках команда Кличка "відмила" 30 мільйонів: ще більше – на ремонтах шкіл і земельних питаннях.