Разом з реформуванням ринку електроенергії в Україні активно впроваджується економія та ефективне використання цього ресурсу. "Розумні лічильники" можуть зекономити добру копійку. Українцям розповіли, у чому їх переваги та як зробити свій дім енергоефективним та не витрачати зайвого на комуналку.

Експерти упевнені, що саме за такими розумними приладами майбутнє, - пише "24 канал".

Жителі столиці вже встановили понад 150 тисяч. В основному це лічильники побутового сектору. Але достатньо багато таких систем встановлено і у юридичних споживачів та для технічного обліку.

старі лічильники

У Києві лише побутових споживачів близько 1,3 мільйона. Тому є роботи ще багато , і за смарт-лічильниками – майбутнє, переконані фахівці.

Популярні новини зараз
Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

тарифи

Що таке смарт-лічильники, та у чому їх перевага?

Смарт-лічильники виготовлені з електронних компонентів та не мають механічних рухомих частин. Основна відмінність від звичайних (індукційних та електронно-механічних) – у більшій функціональності. Смарт-лічильники, окрім власне рахування спожитої електроенергії, мають ще низку інших корисних функцій:

- облік електричної енергії по зонах доби;
- об’єднання їх в систему;
- вимірювання параметрів мережі (напруга тощо);
- захист від критичних коливань напруги;
- передача інформації енергокомпаніям про аварійні ситуації в мережі;
- виведення на екран інформації про заборгованість та багато іншого.

Уся зібрана інформація тривалий час зберігається в пам'яті лічильника і може бути зчитана для подальшої обробки чи аналізу.

космічні суми за комуналку

Що від цього отримають їх власники?

Не зменшуючи споживання електрики, споживачі можуть зекономити до 50% за рахунок переходу на зонний облік. Оскільки в нічний час електрика дешевша, при наявності "розумного лічильника" можна відчутно зменшити рахунок.

Також лічильник сам передає в компанію поставщика послуг реальні дані, скільки ви "спалили" за місяць. Особливо цю функцію оцінять ті, хто регулярно забуває відправити показники.

гроші

Чи здатен смарт-лічильник "накрутити" зайве?

Як і будь-який інший пристрій, смарт-лічильники іноді виходять з ладу. Але в такому випадку прилад просто вимкнеться. Намотувати зайве він не буде. Порівняно зі старими індукційними (дисковими) лічильниками відсоток пошкоджених смарт-лічильників навіть менший.

Оскільки в пам'яті лічильника зберігається певнний час інформація, тому можна буде з точністю визначити об'єм споживання та коли саме прилад вийшов з ладу.

лічильник

Чи дорожчий смарт-лічильник за звичайний?

Так, дорожчий. Вартысть звичайного елктролычильника становить приблизно 400 грн, то смарт-лічильника - стартує від двох тисяч.

Практика показує, що найбільш вигідно ставити смарт-лічильник у комплексі з іншими сучасними технологіями: "розумною розеткою" з таймером вимкнення і т.д.

Нагадаємо, споживачам без лічильників змінили норми споживання газу.

Як повідомляв портал Знай.ua, пенсійна реформа підвищить значимість трудового стажу.

Також Знай.ua писав про те, що за борги по комуналці українців каратимуть по-новому.

Дивіться: Компослуги від А до Я