Традиційно 2 лютого відзначають День бабака. Відомий харківський бабак Тимко зробив традиційне передбачення погоди. Вік вказав, що весна цьогоріч буде пізньою.

Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Степовий бабак Тимко живе на території біологічної станції Харківського національного університету ім. В. Каразіна. Його потрібно розбудити та з'ясувати, чи побачить він свою тінь. За повір'ям, якщо 2 лютого погода буде сонячною і бабак побачить свою тінь – зима буде довгою. Якщо ж байбак своєї тіні не побачить, слід чекати ранньої та теплої весни.

"Весна настане, але, на жаль, в березні нас ще очікують заморозки. Тепла і сонячна погода нас чекає в квітні", - витлумачила передбачення бабака співробітниця університету Надія Токарська.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У 2018 року Тимко Третій змінив на посту провісника свого батька - Тимка Другого.

У селищі Гайдари, під Харковом, відзначають День Байбака. Тут, на біологічній станції університету імені Каразіна, мають розбудити байбака Тимка ІІІ. Цей гризун прогнозуватиме настання весни. За повір'ям, якщо 2 лютого погода буде сонячною і байбак побачить свою тінь – зима буде довгою. Якщо ж байбак своєї тіні не побачить, слід чекати ранньої та теплої весни. Свято прийшло в Україну зі Сполучених Штатів Америки. Там День Байбака є національним святом. Його відзначають вже більше 100 років. На Харківщині байбака будять 15-й рік, з 2004-го.

Geplaatst door UA: Харків op Zaterdag 2 februari 2019

Відзначимо, що День бабака - традиційне народне свято в США і Канаді, що відзначається щорічно 2 лютого і який успішно перейняли в Україні. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори. За його поведінці можна судити про близькість настання весни.

Свято прийшло в Україну зі Сполучених Штатів Америки. Там День Байбака є національним святом. Його відзначають вже більше 100 років. На Харківщині байбака будять 15-й рік, з 2004-го.

День бабака бере витоки в древньому кельтському святі Імболк, який відзначався 1 лютого на півдорозі між зимовим сонцестоянням і весняним рівноденням. Імболк був святом очікування весни, і часто в цей день застосовувалася примітивна метеорологія для визначення часу настання тепла.
З поширенням християнства язичницький свято поступився місцем Стрітення - свята, яке символізує перехід від зими до весни.

У США і Канаді зараз є кілька "бабаків-метеорологів", але найвідомішим залишається саме Великий Філ, що проживає в родинному будиночку на Індичій горі в Панксатони. Офіційний титул самого знаменитого американського бабака звучить так: "Філ з Панксатоні - Ясновидець з Ясновидців, Мудрець з Мудреців, Провісник з Провісників і Видатний Провидець Погоди".

Нагадаємо, що синоптики оприлюднили прогноз погоди на лютий - українцям варто готуватися до лютих морозів, хуртовин та ожеледиці.

Як повідомляв "Знай.ua", лютий снігопад і транспортний колапс у Києві породив безліч забавних фотожаб.

Раніше "Знай.ua" писав, що зима влаштує українцям серйозне випробування: синоптики попередили про плани стихії на початок тижня.