Окупанти в Криму зруйнували дамбу, яка стримувала потраплання небезпечних відходів у море.

Надзвичайна подія сталася на території Нижньо-Чурбашського хвостосховища, в окупованій Керчі. Російські окупанти незаконно добували пісок з урочища Плавні. Про це інформує проросійський сайт Керч.ФМ.

"Видобуток піску з Плавнів Нижньо-Чурбашського хвостосховища, незважаючи на обурення екологів, громадськості та правоохоронних органів, щодня стає все більшим. Тим страшніше пряме промивання піску, коли злив відбувається безпосередньо в канал, з'єднаний з морем. Таким чином, весь бруд від промивання та видобутку піску йде на міський пляж", - йдеться в повідомленні.

Поруч із могильником небезпечних відходів журналісти бачили мертвих лисенят.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Вибірка піску з токсичного хвостосховища поблизу Керчі є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію і загрожує здоров'ю людей та екології Чорного моря", - пояснили у Міністерстві тимчасово окупованих територій, переадє Укрінформ.

Пісок, який окупанти видобувають із могильників несе загрозу для здоров'я людей. У самому піску містяться хімічні речовини - миш'як, ванадій, фосфор і залізо - в концентрації, що значно перевищує безпечні для життя і здоров'я людей норми.

"У хвостах кількість миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 500 разів. Вміст сурми втричі ГДК, ванадію – в 3,5 рази, хрому – в 1420 разів, фосфору і заліза – 341 і 370 відповідно," - передає МінТОТ.

У міністерстві нагадали, що в піску дамби, котра межує з відходами, вміст миш'яку в 377 разів вище допустимих норм. В глибині насипу концентрація небезпечних речовин зменшується, але їх у 40 разів більше за ГДК.

У свою чергу, проросійські ЗМІ окупованого півострова повідомляють, що цей токсичний пісок використовується при будівництві Керченського мосту.

У Нижньо-Чурбашському хвостосховищі зберігають токсичні речовини збагачення руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату з 1968 року.

Нагадаємо, Володимир Путін заявив про плани щодо створення так званого "сухопутного мосту" до Криму.

Як повідомляв раніше Знай.ua, наймолодший в'язень Кремля серед полонених українських моряків, військовий Андрій Ейдер в ув'язненні міг заразитися дуже страшною хворобою - гепатитом.

Також Знай.ua писав про те, що бойовики Путіна, засуджені в Україні за участь на війні у Донбасі, благають Кремль обміняти їх на українських політв'язнів.