На засіданні уряду у вівторок, 6 лютого, Кабмін змінив строк несплати за комуналку, після якого в українців заберуть субсидію. Раніше він становив 2 роки, тепер - 30 днів. Правда субсидію не будуть забирати, якщо сума заборгованості не перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів громадян - 340 грн.

Допомоги не позбавлять, якщо борг утворився через затримки з виплатою монетизованих субсидій.

У минулому році борги за комунальні послуги зросли на 23 млрд грн - до 55,6 млрд грн, свідчать дані Держстату. З цієї суми заборгованість споживачів становить понад 26 млрд грн. Це свідчить, що нинішні тарифи не відповідають рівню доходів українців. Для деяких вони непосильні.

"При зростанні тарифів на 23,5%, а також взяті зобов'язання перед МВФ, підвищити їх ще на 20% з 1 травня 2019 року, бюджет на субсидії зменшили на 22,5%. Враховуючи борг по субсидіям на кінець 2018-го - 6,87 мільярдів гривень, українці фактично можуть розраховувати на загальний обсяг фінансування субсидій у 48,13 мільярдів гривень. Цього критично мало", - говорить аналітик Тарас Галайда.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

За його словами, українська влада зобов'язалася перед МВФ скоротити бюджет субсидій на 2019 рік. Це, наприклад, роблять шляхом скорочення соціальних норм для розрахунку субсидій на ЖКП в середньому на 11%. Мова йде про скорочення обсягу споживання газу з 4,5 куб. м до 4 куб. м, норми централізованого опалення з 1 травня 2019-го.

"До кінця опалювального сезону борги за комунальні послуги зростуть мінімум до 80 мільярдів гривень. До кінця 2019-го вийдемо на показник 100 мільярдів", - пояснив Тарас Галайда.

Нагадаємо, у цьому році уряд змінив правила нарахування субсидій. Зокрема зміни торкнулися тих жителів, у кого не було лічильників на газ. Таких українців позбавлять права отримати знижку від держави на компослуги.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 22 серпня, стало відомо, що в Україні запрацював публічний реєстр одержувачів субсидій. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Також "Знай.uа" писав, у великих українських містах вже в найближчі кілька тижнів вартість оренди нерухомості збільшиться на 10-15%. При цьому знайти житло у вересні буде куди складніше.