Банки щоденно створюють величезний потік інформації, сюди входять і персональні дані клієнтів. Після укладення договору, клієнт віддає все: своє ім'я, адресу, місце роботи, контакти родичів. Так, у банків є копії важливих документів, і навіть фото.

І більш того, клієнт продовжує відправляти банку інформацію про себе: де був, що, коли і на яку суму купував, коли платив за кредитами, а коли – ні. Все це відбувається після відкриття рахунку.

покупки картками
покупки картками

Ця інформація може бути у банку як "мертвий тягар", а може навпаки на всю працювати на фінансову установу і клієнтів. Експерти з'ясували у найбільшого банку України - Приватбанку, як це все відбувається в житті. Відомо, що банк обслуговує більше 19 мільйонів клієнтів.

Банк
Банк

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Які саме дані збирають банки

Обсяг даних, які збираються і потім аналізуються банком, величезний: від географічних координат і маршрутів до вподобань клієнта в соцмережах. Так, кожен POS-термінал в магазині, банкомат або термінал самообслуговування має свої географічні координати. Завдяки цьому можна відстежити пріоритетні маршрути, за якими клієнт ходить найчастіше. Про це стало відомо завдяки дослідженням порталу Mind.

ПриватБанк
ПриватБанк

Якщо людина авторизувалася в банківському віджеті через соцмережі і погодилася дати банку доступ до свого аккаунту (наприклад, щоб підняти ліміт), тоді даних про неї стає ще більше. З ким спілкується, який контент йому подобається – все це допомагає створювати предиктивну аналітику (тобто передбачати майбутню поведінку клієнта), а також визначати недобросовісних клієнтів. Наприклад, тих, хто торгує наркотиками. Для виявлення наркоторговців аналізується поведінка рахунку, тобто регулярні надходження коштів від різних відправників, і дані соцмереж або месенджерів, звернення клієнтів або поліції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці можуть дізнатися, яка їх чекає пенсія за допомогою онлайн банкінгу "Приват24". Інформація з'являється у зв'язку з трудовим стажем і зарплатою за останні 15 років.

Нагадаємо, ПриватБанк зробив важливу заяву, це стосується всіх власників карт.

Як повідомляв Знай.uа НБУ відзвітував про "зміцнення гривні", ми покажемо іншу картину.

Знай.uа писав, ПриватБанк оскандалився "липовими" платіжками.