Синод Православної церкви України створив православну місію допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі, яка буде займатися питаннями звільнення політв'язнів в РФ.

Про це повідомляє "Хвиля".

Митрополит Епіфаній розповів, що вже на першому засідання Синоду ПЦУ було створено спеціальну місію, яка займатиметься наданням допомоги жертвам кремлівської агресії.

"Тобто, на першому засіданні Священного Синоду ми звернулися особливу увагу на цю тему. Ми і відкрили таку місію, яка в майбутньому буде робити все для цього від імені нашої церкви, щоб українські політичні в'язні Кремля", - зазначив Єпіфаній.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут
Показати ще

Також він розповів, що очолюватиме місію архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

Разом з тим варто відзначити, що на Тернопільщині у селі Гніздичне Збаразького району стався конфлікт між представниками двох релігійних громад, який спровокував священник МП. Поблизу місцевої церкви виникла суперечка між вірянами різних релігійних громад, яка переросла у штовханину та бійку. Причина – не бажання московських попів відпускати громаду до ПЦУ.

Відео штовханини, зокрема, й за участю священика московського патріархату Стефана Балана, того ж дня рознесли інтернетом проросійські сайти. Подавали події у такому світлі, нібито прихильники української церкви та поліція побили "істинних" православних.

Проте все було з точністю до навпаки: невелика група жителів села, які вперто хочуть залишитися у московському підпорядкуванні, на чолі із згаданим вище священиком спровокували конфлікт. Щоб не допустити кровопролиття у ситуацію мусили втрутитися правоохоронці.

Зокрема, питання переходу до української церкви в Гніздичному обговорювали ще задовго до надання Україні Томосу, а проголошення ПЦУ підштовхнуло вірян до рішучих змін. Ще на початку січня під час зборів 70 % жителів села Гніздичне проголосували за перехід до Православної церкви України. Люди домовилися про почергове проведення відправ у місцевому храмі. Умов договору дотримувалися два тижні. Проте у неділю, 3 лютого, через неузгодження часу проведення богослужінь між вірянами виникло непорозуміння.

Нагадаємо, Україна може залишитися без Томосу.

Як повідомляв "Знай.ua", як проходила інтронізація Епіфанія під шипіння московських попів.

Також "Знай.ua" писав, що Епіфаній розповів, за чиї гроші живуть священики України.

У соборі Святої Софії відбулася церемонія інтронізації предстоятеля помісної церкви Епіфанія