В 2019 році в Україні відбудеться істотне зростання цін – на 6,3% проти 9,8% у 2018-му році. Національний банк України (НБУ) опублікував інфляційний звіт. Причиною для зростання цін стане підвищення зарплат і тарифів. Це призведе до того, що збільшаться виробничі витрати бізнесу і зросте споживчий попит.

Як повідомляє видання Подробности.uа, усічні вже подорожчали централізоване опалення та гаряча вода – ціни підняли всі основні виробники теплової енергії. Також передбачається подальше зростання тарифів на газ для населення згідно з меморандумом з МВФ.

Проте основний внесок в інфляцію в поточному році внесе подорожчання тютюнової продукції. У наступні роки темпи зростання цін на тютюн будуть залишатися високими, хоча і сповільняться до 12%.

Подорожчання алкогольної продукції прогнозується в межах 6-9% щорічно. Подальше щорічне зростання цін на паливо (бензин та дизельне паливо) оцінюється в 4-5%.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Однак проинфляционное вплив цих чинників буде поступово знижуватися, і в 2020 році зростання цін сповільниться до 5%.

Зниження інфляції буде забезпечувати жорстка монетарна політика НБУ.

Нагадаємо, раніше НБУ назвав найбільш проблемні і найкращі банки-2018: висновки робіть самі.

У Нацбанку вперше розповіли, куди найчастіше українці несли гроші в 2018 році.

Про це повідомляють ЗМІ.

Зокрема, за даними регулятора, в 2018 році депозитні можливості найбільше зросли в Приватбанку (+9,3 млрд грн, або +6%), Альфа-Банку (+8,4 млрд грн, або +36%), Сбербанку (+8,25 млрд грн, або +10%), Укргазбанку (+4,3 млрд грн, або +26%), Укрсиббанк (+2,55 млрд грн, або +20%).

При цьому в регуляторі також назвали фінансові установи, де відбувся найбільший відтік депозитів. Зокрема, у Ощадбанку (-2,37 млрд грн, або -30%), Промінвестбанку (-984 млн грн, або -24%), Місто Банку (-374 млн грн, або -31%), А-Банку (-310 млн грн, або -9%).

Разом з тим варто зазначити, що з 7 лютого 2019 року в Україні діє новий Закон "Про валюту і валютні операції".

Варто відзначити, що кандидат економічних наук Євген Невмержицький розповів, що й досі єдиним легальним платіжним засобом на всій території України залишається гривня. При цьому українцям дозволено проводити розрахунки або робити переклади в іноземній валюті у багатьох випадках.

Так, можна використовувати валюту при інвестуванні своїх коштів за кордоном або повернення суми прибутку, доходів, дивідендів або інших сум зарубіжному інвестору.

Крім того законодавство передбачає використання валюти при купівлі або продажу державних цінних паперів.

Нагадаємо, експерти напророкували гривні нове велич.

Як повідомляв "Знай.uа" у НБУ розповіли, як виросте зарплата українців.