Напередодні Великого посту виникає безліч запитань. Коли в цьому році він починається і закінчується? У які дні можна пити вино та їсти рибу? З огляду на суворі великодні правила ми вирішили вам трішки допомогти. Дізнайтеся, яким має бути харчування? Читайте все найцікавіше про християнський піст, дати святкування та історію його виникнення.

Історія виникнення Великого посту

Щодо походження Великого православного свята можна сказати наступне: ще в II столітті люди практикували передвеликодній 40-годинний піст. За цей період часу православний народ узагалі не їв нічого.

У середині III століття в православ'ї відбулися деякі зміни, що стосуються пасхального посту. Згадуючи про події Страсного тижня, деякі церкви вводять 6-денний піст. Однак таке обмеження в їжі було характерно не для всіх мирян. Частина людей продовжувала поститися по 40 годин, вважаючи 6-денні терміни занадто великим подвигом перед Великоднем.

Великий піст
Великий піст

Через деякий час, на початку V століття, православна церква приходить до ідеї появи 40-денного Великого посту. І з тих пір у Великому пості з'являються як 6-тижневі, так і 8-тижневі обмеження. Тривалість за тижнями особливого значення не відігравала. Велику проблему на той момент православ'я бачило в суботах та неділях. Було незрозуміло: включати їх у піст чи зовсім не брати до уваги?

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У цей час Великий піст стає обов'язковим для всіх християн. Згідно з церковним Уставом був визначений певний режим харчування: в перші два дні тижня - повна відмова від їжі та навіть води. А потім - сухоядіння, але всього лише один раз на день - вечірній прийом їжі. Вживати дозволялося тільки воду, хліб та овочі (рослинну олію не можна).

У вихідні дні були свої правила. Для дотримання великого посту дозволялося їсти двічі на день, вживати їжу з рослинною олією та випивати не більше однієї склянки вина. Щоправда, суперечки про те, чи доречно для християнських людей вживання в ці дні молока, яєць та м'яса птаці ще тривали. Але все-таки суворості взяли верх.

Великий піст
Великий піст

На той момент вважалося, що краще, щоб християни вживали в раціон дешеву їжу і не витрачали час на її приготування - ось чому сухоядіння. І весь свій вільний час брали участь у богослужінні.

Від чого залежить рухливість дати святкування Великодня?

Сьогодні українська православна церква керується так званим у народі «старим стилем». Чільну роль відіграє великий юліанський календар. Хтось вважає: юліанський календар - для православних, а григоріанський - для католиків. Насправді це не зовсім так. Спробуємо розглянути тему рухливості дати більш детально.

Дата початку посту для кожного року різна: залежить від особливого обчислення - Православної Пасхалії. Це певна система розрахунку, яка визначає початок і кінець посту для кожного року. Рухливість дати Пасхи пов'язана з відсутністю чіткого числа смерті та воскресіння Ісуса Христа.

У ті далекі часи Великдень святкували в першу неділю після весняного повного місяця. Старозавітна дата - чотирнадцятий день місяця, що наступає в день весняного рівнодення або після нього. Дату Пасхи встановлювала рада богословів із урахуванням першого весняного повного місяця.

Покаяння у Великий піст
Покаяння у Великий піст

Однак у іудеїв не один календар. І дату ніхто строго не фіксував. Наш народ звик, щоб все було чітко по датах у календарі. Ось і з'явилася проблема із визначенням Воскресіння Христового. Це питання стало причиною великодніх суперечок та каменем спотикання ще в давні часи.

Згідно згадкам церковних істориків, чвари тривали близько півтора століття, поки не були розглянуті на I Вселенському соборі. І нарешті соборний «саміт» дійшов до компромісу: датувати Великдень днем першої неділі після весняного рівнодення, але тільки після весняного повного місяця.

Але й тут були свої нюанси з урахуванням святкування єврейської Пасхи. Якщо перший недільний день доводиться після цього дня, то дата Воскресіння Христового розраховується з урахуванням вищесказаного. Якщо ні, православний Великдень відзначають у першу неділю після єврейської.

Після обговорення цього питання на церковному зібранні було розроблено таблиці, які надавали можливість розрахувати число святкування Великодня. Українська православна церква досі керується цими приписами. Таким чином визначається великодня дата й нині.

Дата святкування 2019, у чому сенс Великого посту?

У 2019 Великий піст розпочнеться 11 березня. І триватиме до 27 квітня. Сьогодні піст не варто розглядати як заборону на обмеження на певні продукти харчування. Великопісний період потрібен людям, щоб відновити духовне здоров'я, сповідатися, очиститися від гріхів та гріховних помислів.

Пости потрібні, щоб духовно оздоровитися та прийти до Бога. Потрібно ходити причащатися, більше думати про утримання та способи усунення своїх помилок. Ось чому в ці дні мало їдять, намагаються більше ходити до церкви, молитися.

Молитва у Великий піст
Молитва у Великий піст

Особливе значення в ці дні має покаянний канон Андрія Критського. Він дуже великий: в ньому близько двохсот п'ятдесяти тропарів. Читається по днях: перша частина - в понеділок, друга частина - у вівторок, потім середу та четвер першої седмиці поста. Повністю - на ранковій службі в четвер п'ятого тижня посту.

Сенс молитов - у духовному зростанні та покаянні людини. Щоб грішник зрозумів свої помилки, змінив свій внутрішній світ, став добрішим та ближчим до Бога. Канон Андрія Критського - це своєрідний плач покаянної душі за гріхи. У ньому - ряд повчальних прикладів, які автор запозичив із біблійних життєписів.

У покаянному каноні звучить тема глибокого усвідомлення особистісного покаяння. Вона тісно переплітається зі стосунками Бога та людини. Йдеться про внутрішні зміни, перетворенні особистості, духовне возз'єднання з Богом.

Преподобний Андрій у написанні канону переслідував головну мету - привернути грішну людину до покаяння та молитви серця. І щоб каялася вона щиро, від чистого серця, була щирою в своїх молитвах та непохитною в прагненнях стати чистішою, кращою та ближчою до Бога.

Харчування у Великий піст

Щоб остаточно не загрузнути в гріхах, важливо дотримуватися обмеження в їжі. У дні Великого посту потрібно відмовитись від м'ясних, молочних страв, не можна вживати яйця. У пріоритеті - сирі овочі та фрукти, горішки, сухофрукти. Рибні страви також варто виключити з раціону.

Харчування у Великий піст
Харчування у Великий піст

Риба дозволяється лише 7 квітня, на Благовіщення Пресвятої Богородиці, та 21 квітня, у Вербну неділю. 20 квітня, в Лазареву суботу, можна вживати рибну ікру. У всі інші дні риба забороняється.

У перший день посту, 11 березня, не можна взагалі нічого їсти. Наступні чотири дні (12-15 березня) - сухоядіння. У вихідні (маються на увазі суботи та неділі) допускається гаряча їжа з рослинною олією. У всі наступні седмиці поста принцип обмежень у їжі один і той же: понеділок, середа, п'ятниця - сухоядіння, вівторок, четвер - гаряча їжа без олії.

Зі спиртного можна червоне сухе вино - не більше 250 мл на день. Алкоголь дозволяється тільки в неділю та церковні свята: 17, 24, 31 березня, 7 квітня, 14, 20 і 21. Церковні служителі взагалі рекомендують відмовитися від алкоголю у передпасхальні дні. Але якщо вам хочеться трішечки розслабитися під час Великого посту, тоді враховуйте календар.

І головне - пам'ятайте: Великий піст - це зовсім не дієта. У ці дні особливо важливо не грішити, не ображати, не сваритися, а молитися і просити прощення у Бога. Станьте чистішими духовно і хоч на крок ближчі до нього! Думайте про цей період, як про зцілення. Проведіть цей час із користю для душі!

Забудьте про злобу, агресію, ненависть та гордість! Нікого не засуджуйте і не ображайте! Живіть із відкритою душею та добрими помислами в серці! Зосередьтеся на думках про те, що вам доведеться коли-небудь стати перед судом Божим. Нехай чеснот та милосердя у вашому житті стане набагато більше!