Кілька років поспіль українців виїжджають до країн ЄС з трудовою міграцією. Проте існує явище трудової імміграції в Україну. Хоча зараз це ще не дуже розвинуто.

Експерти прогнозують, що вже за кілька ркоів ситуація може змінитися. В Україну почнуть підтягуватися заробітчани із бідніших країн. Сайт "Сегодня" розповів, коли поїдуть до нас на заробітки масово і чим це може обернутися.

За інформацією Державної прикордонної служби, в 2018 р в Україні побувало понад 27 мільйонів іноземців. Найбільше приїхало громадян Молдови - 4,1 млн, Білорусі - 2,5 млн, Росії - 1,5 млн, Польщі - 1 млн. Значний потік приїжджих з Угорщини - 828 тис. і Румунії - 645 тис.

"У 2018 році ми бачили зростання кількості незаконних мігрантів приблизно на третину. Всього в минулому році затримали 3270 нелегальних мігрантів. При цьому кількість затриманих з них за незаконний перетин кордону зросла на 26% і склало 1130 осіб", - заявив глава Держприкордонслужби Петро Цигикал.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Найбільше незаконних мігрантів було серед громадян Молдови, Росії, Болгарії, Азербайджану, В'єтнаму і Туреччини.

"Україна для незаконних мігрантів залишається транзитною країною. Але з ростом добробуту в Україні ситуація буде змінюватися", - додав Цигикал.

Хто може приїхати в Україну

У кадровому порталі HeadHunter Україна розповіли, що люди, готові до переїзду в Україну з Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану.

Охочі на переїзд в Україну частіше кандидати-чоловіки: їх резюме складають 72%. У віковому розрізі це 18-30 років (41% конкурсна аудиторії) і 31-40 (36% конкурсна аудиторії). Найбільше заробітчан цікавить українська ІТ-галузь.

"Європейський, північноамериканський ринки праці переживають часи, яких у них не було. Раніше на ринку праці основним контингентом були люди з середньою кваліфікацією, незалежно від професій. Зараз ринок поляризується. Топові місця - потребують робочої сили дуже кваліфікованої, і робочі місця, що потребують низької кваліфікації, а ось середина провалюється. Через п'ять років таке буде і у нас", - говорить Елла Лібанова, керівник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.

На даний час наша країна не надто пристосована для трудових мігрантів, а на законодавчому рівні це питання все ще не обговорювалося. Іноземцям потрібно отримати спеціальний дозвіл на працевлаштування. Для роботодавців це зовсім не вигідно.

Українське законодавство зобов'язує роботодавців платити іноземцям наступним чином: 5 мінімальних зарплат (одна мінімальна зарплата зараз складає 4 173 грн, тобто 5 мінімальних зарплат - це 20 865 грн) для тих, хто працює в громадських об'єднаннях, благодійні організації та навчальних закладах. 10 мінімальних зарплат (41 730 грн) для всіх інших категорій.

Повернення українців чи іммігранти

"Тенденції, які відбувалися в 90-х роках минулого століття: з Польщі емігрували 2,5 млн поляків, з Румунії 3,5 млн людей, населення Литви скоротилося з 3,2 мільйона людей до 2,5 млн. У 2011 році в Болгарії 2,1 млн населення країни жили в еміграції, прицьому населення становить трохи більше 7 мільйонів. Крім того, за прогнозами ООН, до 2050 року населення Болгарії скоротиться на 27% ", - розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

За дослідженнями соціологічної групи "Рейтинг", зараз 8% українців добре оцінюють свої шанси на пошук роботи в тому регіоні, де живуть. Близько 15% оцінюють свої шанси, як "непогані".

"Основний фактор, який може повернути наших трудових мігрантів назад в країну, це підприємництво. Кожен другий, хто хоче поїхати на заробітки за кордон, відповідає, що готовий інвестувати зароблені гроші у власну справу в Україні", - зазначив Олексій Антипович, керівник соціологічної групи "Рейтинг".

Нагадаємо, українські заробітчанки розповіли про свої роботи закордоном та чому більше не можуть повернутися до рідної домівки. За словами жінок, котрі тривалий час працюють закордоном - не можуть повернутися додому.

Як повідомляв "Знай.ua", в одному з польських міст заявили, що хочуть змінити стосунки зі Львовом, оскільки там прославляють Бандеру, що є "скандалом і провокацією".

Також "Знай.ua" писав, у Польщі українця викинули з вікна.