У понеділок, 11 лютого, Нацбанк встановив офіційний курс долара на рівні 26,89 гривні.

курс валют
курс валют

Про це повідомляє офіційний сайт відомства.

Таким чином, ціна долара знову знизилася - 8 лютого офіційний курс долара становив 26,96 гривні.

Причини неочікуваного зміцнення гривні і падіння курсу іноземних валют прокоментував глава Ради Національного банку Богдан Данилишин в Facebook.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Він відзначив,що є рішення Федеральної резервної системи США не підвищувати ключової ставки і падіння світових цін на енергоресурси.

За словами Данилишина, таке посилення курсу гривні і, відповідно, зниження курсу долара триватиме максимум до травня-червня поточного року.

"Вплив на реалії і перспективи всіх валют у світі, і в тому числі гривні, робить політика ФРС - це аксіома. Про те, що в керівництві Федрезерву зародилися сумніви в доцільності продовження жорсткої монетарної політики, стало відомо в перші дні року", - підкреслив Данилишин.

Гривня
Гривня

На думку експерта, "тайм-аут" у підвищенні ставок ФРС США триватиме приблизно до червня, що буде створювати сприятливі умови для української валюти. Також на курс гривні вплинуло падіння світових цін на енергоресурси, які складають значну частину українського імпорту.

Курс гривні
Курс гривні

Крім цього, зміцненню гривні сприяла низка внутрішніх чинників: зростання експорту аграрної продукції і металургії, зростання надходжень від продажу українських боргових цінних паперів і помірні витрати державного бюджету на початку 2019 року.

Нагадаємо, за тиждень дoлар пoдешевшав на 78 кoпiйoк, єврo – на 35.

долар
долар

Екoнoмiсти кажуть: фактoрiв кiлька, а курс гривнi прoдoвжить укрiплюватись.

Аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко розповів у коментарі "Сегодня" як буде зміцнюватися гривня.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у січні 2019 року українці продали готівкової валюти на 175,5 мільйонів доларів більше, ніж купили.

Також Знай.ua писав про те, що у січні 2019 року інфляція в Україні становила 1% порівняно з 0,8% у грудні попереднього року.