У перший місяць 2019 року Україна знову вийшла на рекордні обсяги експорту яблук. Так, українські експортери поліпшили результат, відправивши на зовнішній ринок більше 8 тисяч тонн яблук. Про це повідомляє Хвиля.

Наголошується, що з липня 2018 Україна експортувала понад 27 тисяч тонн яблук загальною вартістю 9,7 млн доларів. За словами аналітиків "Інфо-Шувар", це найкращий результат за останні п'ять років.

Крім того, за цей час розширилася географія поставок українських яблук за кордон. Кожен рік наші експортери намагаються пробитися на нові, більш складні і дорогі ринки збуту.

Зокрема, в цьому сезоні серед покупців з'явилися Сінгапур, Гонконг, Сенегал, Кувейт, Малайзія, Йорданія, Шрі-Ланка, ОАЕ, Індонезія. Пробна партія була відправлена навіть у Єгипет, де конкурувати українському яблуку досить важко через високий імпортний мито.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

"Якщо враховувати темпи, якими українські експортери нарощують обсяги зовнішніх поставок, встановлення рекорду за підсумками сезону виглядає цілком реально. Але головний оптимізм пов'язаний не з кількістю, а за якістю розвитку експорту в цьому сезоні. З нашим яблуком знайомляться споживачі Азії і Африки – це найбільш перспективні в плані зростання ринки збуту", – пояснила аналітик Тетяна Гетьман.

За станом на початок лютого пропозиція яблук на внутрішньому ринку залишається надмірною, тому ціни досить низькі. Приміром, середня вартість найбільш популярних сортів яблук на оптовому ринку "Шувар" варіюється від трьох до дев'яти гривень за кілограм, при цьому з початку листопада спостерігалося поступове збільшення ціни саме в максимальних рівнях діапазону, тобто на яблуко преміальної якості.

Ціни на яблука низької якості не змінилися протягом осені і першої половини зими. Як стверджують торговці, такі яблука погано продаються навіть за 2-2,5 гривні за кілограм.

Нагадаємо, що у 2018 році експорт ІТ-продукції склав 4,5 мільярда доларів, за цим показником індустрія посіла друге місце в Україні.

Як повідомляв портал Знай.uа, у січні 2019 року українці продали готівкової валюти на 175,5 мільйонів доларів більше, ніж купили.

Також портал Знай.uа писав, що Україна і Єврокомісія провели консультації щодо скасування мораторію на експорт лісу-кругляку.