Інфляція на споживчому ринку в січні порівняно з груднем 2018 року склала 1%, а в річному вимірі ціни зросли на 9,2%.

Про це повідомляє Державна служба статистики.

На початку 2019 року в Укаїні одразу підскочили ціни на продукти харчування та безалкогольні напої, рівень подорожчання склав 2,1%. А рекордсменом подорожчання стали овочі, вартість яких збільшилася в середньому на 16,6%.

На другому місці за рівнем подорожчання стали фрукти, молочні продукти, продукти переробки зернових, масло, хліб (4,7-0,9%). Ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, у т. ч. тютюнові вироби - на 2%, алкогольні напої - на 0,5%.

магазин, продукти

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Єдине, що навпаки стало більш доступним - це одяг та взуття. Ці вироби подешевшали в середньому на 4,6%.

Серед продуктів харчування ледь скинули в ціні яйця, свинина та рис.

Також подорожчання торкнулось послуг ЖКГ. В основному тарифи накрутили через дорожчання газу, коли восени його вартість для населення підняли на 23%. А у травні, по закінченню опалювального сезону, знову очікується черговий етап стрибка цін на блакитне паливо.

злидні

Крім цього, українцям слід готуватися до підвищення вартості проїзду в громадському транспорті.

Щодо зв'язку та інтернету, то користуватися міським телефоном стало дорожче на 2,5%.

Також у 2019 подорожчає інтернет, деякі провайдери піднімуть тарифи на третину.

Нагадаємо, що базова інфляція в січні 2019 року порівняно з груднем минулого року склала 0,3%, з січнем 2018 року - 8,3%. В свою чергу Національний банк очікує, що до кінця поточного року інфляція сповільниться до 6,3%, а на початок 2020-го увійде в межі цільового діапазону (5% +/- 1 п. п.).

гроші

Нагадаємо, експерти порахували, як змінилась купівельна спроможність українців за рік та скільки продуктів можна купити на середню зарплату.

Як повідомляв портал Знай.ua, українців попередили про здорожчання ліків в аптеках.

Також Знай.ua писав про те, що популярний в Україні інтернет-провайдер "Ланет"скасував старі тарифи, абонентів переведуть на більш дорожчі.

Дивіться: Як українці заробляють та виживають за кордоном