Микола Студений

У неділю, 17 лютого, православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Миколи, ігумена Студійського. Також у народі святого прозвали Миколою Студеним, так як цей день завжди вважався найхолоднішим у лютому.

На Київській Русі цей день називали Вовчий сват. Люди вірили, що в цей час у лісах в розпалі звірині весілля. Вважалося, що «про звірині стежки в лісі знає лише Микола Студений». І тільки йому було відомо, де знаходиться лігво вовчиць, і як пускаються в танок лисиці.

Микола Студійський

Студеним Миколу прозвали невипадково. Рідкісний рік на Русі в цей день не було морозів. З цього приводу залишилися приказки: «Студений день знову шубу одягни»; «На Студеного Миколу снігу навалить гору». Крім того, на Миколая спостерігали за деревами. Якщо довгі ялинові гілки згинаються до землі, значить, скоро буде хуртовина. А якщо листяний ліс чорніє — можна чекати на відлигу.

День спонтанного прояву доброти

Щороку 17 лютого у різних країнах світу відзначається День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day). Це одна з недавніх ініціатив міжнародних благодійних організацій.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Спочатку свято відзначали тільки в Сполучених Штатах, але зараз воно має глобальне значення і святкується незалежно від громадянства, національності і релігійних переконань.

Варто відзначити, що День спонтанного прояву доброти найбільш відомий у країнах Західної Європи і в США. Так, у багатьох містах традиційно відбуваються благодійні заходи і марафони, в яких беруть участь відомі актори, громадські та політичні діячі.

Головне в цей день, як зазначають організатори, потрібно намагатися бути добрим до всіх. І не просто добрим, а добрим безмежно і безкорисливо. Важливо пам'ятати, якщо людина очікує подяки за свою доброту, це не може вважатися істинною добротою.

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Андрій, Ганна, Аркадій, Борис, Василь, Георгій, Дмитро, Катерина, Іван, Йосип, Кирило, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Федір, Юрій.