До лікаря-педіатра Євгена Комаровського батьки часто звертаються за порадами. Нещодавно одна з мам розповіла, що на момент народження дитини не було вакцини БЦЖ (профілактика туберкульозу). Тепер вона хвилюється – що буде далі і чи варто робити зараз, якщо пройшло вже кілька років:

Школа Комаровського
Школа Комаровського

"Добридень! Моя дитина народився в 2014 році, і на той момент не було вакцин БЦЖ. Ми так і не зробили вакцинацію. Зараз одні лікарі кажуть, що немає сенсу робити, так як її ефективність після року не доведена, інші кажуть, що зробити треба. Нам скоро 5 років. Що ви порадите?", - пишуть у коментарях.

"Вакцинація БЦЖ поза календарем щеплень виправдана за умови, що до неї проведена туберкулінодіагностика (проба Манту або Діаскінтест), і ці проби виключили тубінфікування. Якщо ці проби негативні, то одноразова вакцинація БЦЖ доцільна у віці до 16 років", - відповів Комаровський.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

БЦЖ (BCG - вакцина Кальметта-Герена) - вакцина проти туберкульозу, складається з ослабленої живої туберкульозної палички. Робиться дітям на 3-5 день життя, ревакцинація проводиться у 7 років.

Школа Комаровського
Школа Комаровського

Показовим після проведення БЦЖ у немовлят, є характерний рубець - це означає що вакцина введена коректно. Перед введенням вакцини проводиться попередня туберкулінова проба, за винятком новонароджених. При позитивній реакції введення вакцини заборонено, так як високий ризик запалення, нагноєння і рубцювання у місці ін'єкції.

Школа Комаровського
Школа Комаровського

БЦЖ, на відміну, від щеплення ХІБ, яку перший раз роблять у стегно, вводиться під шкіру, у місці прикріплення дельтоподібного м'яза. Бувають випадки коли через необережність, вакцина вводиться підшкірно.

Школа Комаровського
Школа Комаровського

Школа Комаровського
Школа Комаровського

У дитини інколи починає гноїться місце ін'єкції і утворюється абсцес, доводиться застосовувати місцеву антибіотикотерапію. Заживає усе болісно і довго. Але це ні в якому разі не означає, що у малюка туберкульоз, як думають деякі батьки, це наслідки неправильно введеного препарату.

Дивіться: Як правильно годувати хвору дитину? Поради Комаровського

Нагадаємо, з 15 лютого почалося очищення Фейсбуку від фейкової інформації про дії щеплень.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Комаровський розповів, як одягати дітей на прогулянку. Також "Знай.ua" писав, в Одесі "замінували" дитсадок.