Вже дуже давно всі пацієнти та лікарі в курсі важливого закону МОЗ, згідно якого всі термінові операції на серці повинні робитися безкоштовно, якщо людині загрожує смертельна небезпека. Та на початку цього року у державному в Інституті серця за таку операцію стягли в 10 разів більше, ніж коштує найдорожчий препарат для неї.

Ціна життя, або як заробляють мільйони на пацієнтах

Наприкінці минулого місяця мешканець Прилук Віктор Ляскун звернувся до лікарні, йому випадково стало зле. На діагностику направили до Чернігівського філіалу Інституту серця і там поставили страшний діагноз - об’ємне утворення лівого передсердя, йдеться у розслідуванні bihus.info.

Віктор каже, йому було дуже погано і його одразу доправили у Київ, до Інституту серця. Про ціну за порятунок, 100 000 грн, пацієнту сказали вже в київському Інституті серця.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"Зробили аналізи, перевірку, сказали надо робить операцію. Но вона столько от стоїть, типу, , є можливість зібрати таку суму чи ні. Я не відповів. Сказали, все рівно треба робити цю операцію”, - каже Віктор Ляскун.

Віктора напередодні операції поставили перед фактом: він повинен дати 100 тисяч до кінця тижня, у родини, звісно, таких грошей не було, оголосили про благодійний збір у соціальній мережі.

Скільки може коштувати така операція? Як кажуть у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова, фахівці з якого провели більше 900 таких операцій, такий вид хірургічного втручання обійдеться не може коштувати 100 тисяч:

"Що стосується пухлин серця, там використовується із дороговартісних апаратів оксигінатор (прилад для насичення крові киснем). Оксигінатор у торгівлі коштує біля 10 тисяч гривень. Але наші пацієнти отримують це все безкоштовно. Що стосується термінової операції, то для цих пацієнтів у нас повне забезпечення" - каже професор Ростислав Вітовський.

Ростислав вивчив діагноз, який був залучений до оголошення про допомогу, каже: "Держава дає на такі випадки повне забезпечення. Пацієнт йде на цю операцію практично безкоштовно".

Розрахуватися з лікарями було важко, гроші готівкою намагалися передати завідуючому відділення, який робив обстеження і операцію - жодних квитанцій і банківських рахунків.

Примушувати платити за безкоштовні операції - це лише одна із схем приватного заробітку на державному Інституті серця. Крім неї, заклад практикує проведення тендерних закупівель під компанії, які мають зв’язки із родичами та оточенням керівника закладу Бориса Тодурова.

Цікаво, що ТОВ “Профі Ко” всього за два роки заробила на поставках для Інституту серця 14,5 мільйонів гривень, у той час, як на усіх інших тендерах, не пов’язаних із інститутом - всього півмільйона гривень. 13,2 мільйонів грн з цієї суми “Профі Ко” заробили на постачанні Інституту серця шовного матеріалу, який у цей час Інститут отримував безкоштовно від МОЗ, тут відповідні накази за 2016 і 2017 роки.

Родина Бориса Тодурова має заміський маєток на шість гектарів із будинком на 700 квадратів, басейном, невеличкою сонячною електростанцією, лісом і власним озером. Цей маєток вказаний у декларації Бориса Тодурова, як подарунок. Але відомо, що у 2009 році відведенням цієї землі опікувалася його донька, Наталія Тодурова.

У 2011 році Тодурови стали власниками квартири на 100 кв.м у новобудові на Позняках. 24 лютого 2014 року, протягом одного дня, родина отримала у власність земельну ділянку у півгектара, неподалік від свого маєтку, квартиру на 110 квадратів на Новопечерскьких липках і дві квартири у новобудовах на Осокорках. Загальна вартість нерухомості Тодурових тоді складала понад 2 мільйони доларів США.

Наразі Інститутом серця керує виконуючий обов’язки генерального директора Віктор Шевченко. Борис Тодуров був обраний на цю посаду в кінці 2018 року, але і досі не затверджений МОЗ України.

Дивіться: Як лікар Тодуров заробляє мільйони на безкоштовних операціях

Нагадаємо, українцям показали жахи донецького СІЗО для неповнолітніх.

Як повідомляв "Знай.ua", Чорнобиль перетворився на заповідник рідкісних видів. Також "Знай.ua" писав, що інтимний скандал у ЗСУ обростає новими подробицями.