Українці готуються до чергового етапу здорожчання газу та думають, як будуть виживати при ще вищих тарифах. Однак, в уряді переконують, що нинішня ситуація лише на краще, мовляв без підняття ціни на блакитне паливо країна скотилась би у прірву.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Підвищення цін на газ для населення в Україні, за словами глави уряду, було необхідним, тому що альтернативою такого кроку був тільки дефолт.

"У нас було два вибори: або піти на цей крок, або піти в дефолт. Я не міг допустити, щоб країна увійшла в дефолт. Нам вистачило 90-х років, коли всі стали бідними в одну секунду. Тому ми побудували систему соціального захисту в вигляді субсидій", – заявив Гройсман в ефірі одного з телеканалів.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

При цьому Гройсман нагадав, що з 2019 року субсидії в Україні починають виплачувати "живими" грошима, а тому одержувачі зможуть самостійно вирішувати, як розпоряджатися коштами, а за умови економії енергоресурсів здачу можна витратити на будь-які інші цілі.

Нагадаємо, вартість газу для населення підвищили 1 листопада 2018 року. Якщо до підвищення ціни на газ для населення кубометр газу коштував 6 гривень 96 копійок, то з 1 листопада ціна стрибнула на півтори гривні – до 8 гривень 55 копійок.

У травні, за зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом, вартість блакитного палива піднімуть ще на 20%, таким чином ціна складе 10,26 грн.

А восени 2019 можливий ще один стрибок цін на газ.

Нагадаємо, українцям пояснили, як отримати субсидію "живими грошима". Зокрема, пенсіонерам вже повідомили, що вони отримають виплати від держави для оплати комуналки вже у березні, у тому числі за нинішній місяць.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям детально пояснили, для чого в 2019 році потрібно більше відкладати грошей.

Також Знай.ua писав про те, що у платіжках киян за опалення з'явились суми на тисячі гривень більше, ніж зазвичай. Виною всьому збій у системі.

Дивіться: Все про нові тарифи на світло в 2019